Tartufom rečemo tudi gomoljike.
To so gobe, ki rastejo pod zemljo.
V Sloveniji tartufi rastejo v Slovenski Istri.
Znano je tudi,
da tartufi rastejo v Franciji in Italiji.
Tartuf je običajno nepravilne okrogle oblike.
Ločimo črne in bele tartufe.
Beli tartuf je bolj polnega okusa in vonja.
Je tudi dražji od črnega tartufa.
Človek sam ne more najti tartufov
To pa zato, ker nimajo delov nad zemljo.
Cel tartuf raste pod zemljo.
Človek tartufa ne more videti in tudi ne zavohati.
Človeku pri iskanju pomaga pes
Pes ima zelo dober voh.
Psa se mora naučiti, kako zavoha tartuf.
Tartufe se išče po gozdovih.
Običajno rastejo ob koreninah dreves.
Tartufi rastejo od jeseni do zime.
Tartufe se pripravlja na različne načine
Lahko jih jemo
sveže, posušene ali namočene v olivno olje.
Običajno se tartufe pripravi s testeninami.
Zelo znani so fuži s tartufi.
Lahko pa tudi z jajci ali
pa se jih nariba na popečen kruh.
Uporabimo zelo malo tartufa,
saj je močnega okusa.
Za eno osebo je dovolj tartuf,
ki je veliko kot oreh.
Tartufe lahko nekaj dni hranimo v hladilniku.
Pred uporabo nežno očistimo
zemljo iz tartufov.
Pomagamo si s krtačko.
Jajca s tartufi
Recept za 1 osebo.
Potrebujemo:
- 2 jajci,
- 1 bel tartuf,
- pest parmezana,
- sol in poper.
Postopek je opisan v 2 točkah.
1. Pod tekočo vodo operemo tartuf.
V posodici razžvrkljamo jajca.
Dodamo sol in poper po okusu.
V posodico naribamo skoraj cel tartuf.
En košček si pustimo za kasneje.
2. Segrejemo ponev.
Dodamo jajca in mešamo toliko časa,
da so pečena.
Postrežemo na krožnik in
naribamo preostanek tartufa.
Predjedi s tartufi
Za popečen kruh s tartufi potrebujemo:
- navaden kruh ali toast kruh,
- maslo,
- tartufe.
1. Kruh popečemo.
Na kruh namažemo maslo in naribamo tartufe.
Po želji lahko zraven jemo sir.
Za sir s tartufi potrebujemo:
- sir,
- olivno olje,
- tartufe.
2. Sir narežemo na rezine.
Po siru polijemo olivno olje in naribamo tartufe.
Po želji lahko zraven jemo popečen kruh.
Dober tek!