Toskanska juha. Foto: Flickr/Queennepy
Toskanska juha. Foto: Flickr/Queennepy

Ta jed je še zlasti primerna za mrzle zimske dni.
Juha nas bo dobro pogrela.
Ker ne vsebuje mesa,
je primerna tudi za vegetarijance<p>Vegetarijanci ne jedo mesa.</p> .

Toskanska juha je ime dobila po Toskani.
Toskana je pokrajina v Italiji.

Toskana. Foto: EPA
Toskana. Foto: EPA

Toskanska juha

Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 2 žlici olivnega olja,
- 1 veliko čebulo,
- 2 stebli zelene,
- 2 korenčka,
- 2 stroka česna,
- timijan in rožmarin,
- 1 žličko mlete paprike,
- 400 gramov paradižnika v koščkih,
- 1 liter jušne osnove,
- 400 gramov fižola v pločevinki,
- sol in poper,
- 1 majhen ohrovt.

Priprava je opisana v 4 točkah.

1. Čebulo in česen olupimo.
Zeleno in korenje očistimo in operemo.
Zelenjavo narežemo na manjše kose.
Fižol stresemo na cedilo in speremo pod vodo.

2. V loncu segrejemo olivno olje.
Dodamo čebulo in stebelno zeleno.
Na zmerni temperaturi pražimo 5 minut.
Nato dodamo korenje, česen, timijan in rožmarin.
Pražimo še 10 minut in vmes mešamo.

3. Dodamo mleto papriko, paradižnik in jušno osnovo.
Premešamo in povišamo temperaturo,
da tekočina zavre.
Dodamo fižol in zmanjšamo temperaturo.
Juha naj rahlo vre in
jo kuhamo še približno 20 minut.
Po okusu solimo in popramo.

4. Iz ohrovtove glave potrgamo liste in jih operemo.
Liste narežemo na tanke trakove.
10 minut pred koncem kuhanja juhe,
dodamo ohrovtove liste.

Zraven toskanske juhe lahko pripravimo
jogurtove kruhke brez kvasa

Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 250 gramov moke,
- 1,5 žličke pecilnega praška,
- 1 žličko soli,
- 150 mililitrov tekočega jogurta.

Priprava je opisana v 4 točkah.
1. V večjo skledo damo moko, sol in pecilni prašek.
Sestavine dobro premešamo.

2. Dodamo jogurt in z rokami pregnetemo.
Sestavine se morajo skupaj sprijeti in nastati grobo testo.
Testo preložimo na pomokan pult ali pomokano mizo.
Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko.

3. Testo razdelimo na 8 delov.
Vsak del oblikujemo v kroglo.
Na pomokanem pultu ali pomokani mizi kroglo razvaljamo.
Naj bo debela približno 0,5 centimetra.
Nastanek okrogel kruh.

4. Ponev dobro segrejemo na visoko temperaturo.
V ponev položimo razvaljan kruh.
Ko se kruh začne napihovati in je spodaj rjave barve,
ga obrnemo.
Spečemo ga še na drugi strani.

Postopek ponovimo, dokler ne spečemo vseh kruhov.