Zelenjavna juha s pečenim kifeljčarjem. Foto: Z vrta na mizo
Zelenjavna juha s pečenim kifeljčarjem. Foto: Z vrta na mizo

Dnevi bodo vedno bolj hladni.
Vedno več ljudi bo prehlajenih.
Zato je dobro, da si že prej krepimo telo.
Seveda pa tudi takrat, ko zbolimo.

Zelenjavne juhe so zelo krepčilne.

Tokrat vam predstavljamo 2 recepta za zdravilni juhi.

Zelenjavna juha. Foto: Dobro jutro
Zelenjavna juha. Foto: Dobro jutro

Zelenjavna juha

Potrebujemo naslednje sestavine:
- 1 liter zelenjavne jušne osnove,
- 1,5 litra vode,
- 3 stebla stebelne zelene,
- 3 korenčke,
- 6 strokov česna,
- 1 čebulo,
- sol,
- manjše testenine za juho.

Priprava je opisana v 3 točkah.

Očistimo zelenjavo.
V velikem loncu segrejemo vodo in jušno osnovo.
Dodamo zelenjavo in zavremo.
Nato zmanjšamo temperaturo
in kuhamo 45 minut.

2. Iz juhe odstranimo zelenjavo.
Zelenjavo damo v električni mešalnik.
Dodamo 2 zejemalki tekočine iz lonca in zmiksamo.
Vse skupaj zlijemo nazaj v lonec.

3. Skuhamo jušne testenine.
Prelijemo jih z juho in postrežemo.

Enolončnica s suhim mesom. Foto: Televizija Slovenija
Enolončnica s suhim mesom. Foto: Televizija Slovenija

Ješprenjeva juha

Potrebujemo naslednje sestavine:
- 200 gramov ješprena,
- 2 korenčka,
- 1 korenino peteršilja,
- 1 čebulo,
- 3 stroke česna,
- 1 pločevinko fižola v zrnju,
- skodelico paradižnikove omake,
- sol, poper, kumino,
- lovor in svež peteršilj.

Priprava je opisana v 4 točkah.

Ješprenj operemo in namakamo v hladni vodi.
Namakamo ga nekaj ur ali pustimo čez noč.

2. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo.
Korenje in korenino peteršilja očistimo.
Korenje narežemo na koščke.

3. Ješprenj ocedimo in speremo.
Stresemo ga v lonec.
Dodamo narezano zelenjavo in zalijemo z vodo.
Zavremo.
Dodamo sol, poper, kumino,
lovor in paradižnikovo omako.
Pri nizki temperaturi kuhamo približno 30 minut.
Po potrebi dolijemo vodo.
Jed mora biti redka kot juha.

4. Ko je ješprenj mehak, dodamo fižol.
Pustimo vreti še nekaj minut.
Na koncu potresemo še
nasekljan peteršilj in postrežemo.