Zelje v loncu. Foto: Pixabay
Zelje v loncu. Foto: Pixabay

Očiščevalna zeljna juha je zelo primerna
za po praznikih.

Med prazniki običajno veliko kuhamo in veliko jemo.
Pojemo tudi veliko slaščic.
Zato je dobro,
da po praznikih jemo lažjo hrano.
Hrano, ki poskrbi za dobro prebavo.

Najbolje je, da skuhamo različno svežo zelenjavo.
Juho lahko skuhamo za več dni.

Zeljna juha

Za 4 osebe potrebujemo:
- polovico glave zelja,
- 250 gramov šampinjonov,
- 1 čebulo,
- 2 stebli zelene,
- 3 korenčke,
- 1 bučko,
- 4 stroke česna,
- 2 paradižnika,
- jabolčni kis,
- olivno olje,
- svež peteršilj,
- sol in poper.

Na pol prerezana zeljna glava. Foto: Pixabay
Na pol prerezana zeljna glava. Foto: Pixabay

Priprava je opisana v 3. točkah.

1. Zelenjavo očistimo in olupimo.
Narežemo jo na manjše koščke.
Peteršilj nasekljamo.

2. V lonec damo eno žlico olja.
V lonec stresemo čebulo, česen,
korenje, zelje in gobe.
Premešamo in pražimo 5 minut.

3. Dodamo zelje in bučke.
Pražimo še 5 minut.
Zalijemo z vodo.
Dodamo paradižnik in kis.
Kuhamo na majhnem ognju,
dokler se zelenjava ne zmehča.
Solimo, popramo po okusu.
Potresemo sesekljan peteršilj.

Dober tek!