Žganci so jed v obliki grudic.
Naredimo jih iz moke in vode.
Lahko pa tudi iz krompirja, moke in vode.
Žganci so slovenska tradicionalna jed<p>Tradicionalne jedi so tiste jedi, <br />ki so jih pripravljali že naši predniki.</p> .
Žganci so značilna kmečka jed<p>Kmečke jedi so tiste jedi, <br />ki so jih jedli kmetje.<br />In drugi revnejši ljudje.</p> .
Žganci so stara jed
Na Slovenskem jih poznamo že več 100 let.
K nam so prišli iz Nemčije.<p>Nemčija je država v Evropi.</p>
Ajdove žgance so prvič opisali leta 1465.
To je bilo pred več kot 550 leti.
Jed za vse ljudi
Žgancev niso jedli samo kmetje.
Jedli so jih tudi premožni ljudje<p>Premožni ljudje so ljudje, <br />ki imajo več denarja.</p> .
Žganci so bili priljubljeni v času,
ko je živel France Prešeren.<p>France Prešeren je bil slovenski pesnik.</p>
Žganci so dobili ime po načinu priprave
Beseda žganec je nastala iz besede žgati.
Žgati pomeni pripravljati jedi na ognju.
Žgance pripravimo s praženjem na ognju.
Poznamo različne vrste žgancev
Žgance lahko pripravimo iz:
- pšenične moke,
- koruzne moke,
- ajdove moke ali
- krompirja.
Lahko pa žgance pripravimo iz mešanice različnih sestavin.
Na primer iz krompirja in bele moke.
Ali iz krompirja in ajdove moke.
Priprava žgancev se razlikuje od pokrajine do pokrajine.
Žganci so zdrava in krepka jed
Žganci so bogat vir energije.
Če žgance naredimo iz kvalitetne moke
ali doma pridelanega krompirja,
so tudi zdrava jed.
Žgance lahko jemo za zajtrk, kosilo ali večerjo
Kmetje so žgance pogosto jedli zjutraj.
Tako so dobili energijo za delo na polju.
Žgance so za zajtrk so ponudili z vročo maščobo.
Vroči maščobi pravimo zabela.
Dodamo jo jedem preden,
jo začnemo jesti.
Žgance so za kosilo jedli kot prilogo.
Ponudili so jih s kislim zeljem in klobaso.
Na Primorskem so žgance pogosto jedli za večerjo.
Žganci so bili za večerjo samostojna jed.
Dodali so ji samo vročo maščobo.
Ajdovi žganci
Ajdove žgance so najprej kuhali na Koroškem.
Koroška je pokrajina v Sloveniji.
Od tam se je jed postopoma razširila.
Najprej na Gorenjsko.
Gorenjska je pokrajina v Sloveniji.
Potem še v druge slovenske pokrajine.
Ajdove žgance lahko jemo z:
- mlekom,
- kislim mlekom,
- belo kavo.
Lahko pa jih postrežemo kot prilogo k:
- zelju in klobasi,
- juham in
- drugim jedem na žlico.
Recept za ajdove žgance
Za 4 osebe potrebujemo:
- 300 gramov ajdove moke,
- 150 gramov ocvirkov,
- 1 žlico svinjske masti,
- 1 ščepec soli,
- 1 liter vode.
Kako pripravimo ajdove žgance?
1. Osolimo vodo in jo zavremo.
Počakamo, da zavre.
Potem dodamo moko, da nastane kepa.
Pustimo vreti nekaj minut.
Znižamo temperaturo.
V nastalo kepo z ročajem kuhalnice naredimo luknjo.
Lonec pokrijemo.
Žgance kuhamo še 20 minut.
2. Medtem pripravimo polivko.
V ponvi segrejemo olje in dodamo ocvirke.
Ocvirke na hitro popečemo,
da zadišijo in lepo porjavijo.
Nato jih odstavimo.
Pustimo, da se ohladijo.
3. Kuhano ajdovo kepo odstavimo.
Pustimo, da se ohladi.
Odlijemo vodo, v kateri smo kuhali žgance.
Nekaj vode shranimo za pozneje.
Močnato kepo dobro razmešamo.
Če so žganci presuhi,
jim prilijemo nekaj tekočine od kuhanja.
4. Žgance nadrobimo v večjo skledo.
Nadrobimo jih z vilicami.
Ali z žlico in kuhalnico.
5. Na koncu žgance prelijemo z ocvirki.
Nato jih serviramo.
Beli žganci s krompirjem
Beli žganci so žganci,
ki jih naredimo iz krompirja.
V vsakem delu Slovenije
bele krompirjeve žgance
imenujejo drugače.
Čeprav gre za podobno jed.
Poznamo imena:
- beli žganci,
- krompirjevi žganci,
- oženjeni žganci in
- dödoli.
Dödoli je prekmursko<p>Prekmurje je pokrajina na vzhodu Slovenije.</p> ime.
Recept za krompirjeve žgance
Za pripravo krompirjevih žgancev za 4 osebe
potrebujemo naslednje sestavine:
- 400 gramov krompirja,
- 400 gramov bele ostre moke,
- sol.
Namesto bele moke lahko uporabimo
polnovredno pirino ali rženo moko.
Pira in rž sta žitarici.
Moka iz pire in rži je temnejše barve.
Zato žganci v tem primeru ne bodo beli.
Za pripravo zabele potrebujemo mastne ocvirke.
Kako naredimo krompirjeve žgance?
1. Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo.
Kuhan krompir pretlačimo v loncu.
2. Dodamo moko.
Na sredini z ročajem kuhalnice naredimo luknjo.
Potem kuhamo še približno 15 minut.
3. Nato žgance mešamo.
Mešamo jih lahko ročno.
Ali pa si pomagamo z električnim mešalnikom.
4. Dobro premešane žgance pustimo
stati vsaj 10 minut,
da se zgostijo.
5. Žgance nadrobimo v posodice.
Ali v krožnike.
Nadrobimo jih s kuhalnico in žlico.
6. Segrejemo mastne ocvirke.
Ko so ocvirki dobro zapečeni,
jih potresemo po žgancih.
In ponudimo.
Zabela iz kisle smetane
Zabelo lahko naredimo tudi iz:
- čebule,
- kisle smetane,
- svinjske masti.
Čebulo sesekljamo.
In jo zarumenimo na masti.
Prilijemo jo v lonec z žganci.
Po potrebi dodamo nekaj vode.
Najbolje da dodamo kar vodo,
ki je ostala od kuhanja krompirja.
Na koncu primešamo kislo smetano.
Dosolimo in ponudimo.