Pomemben del praznovanja velike noči so velikonočne jedi.
Najbolj razširjene velikonočne jedi pri nas so:
- pirhi,
- šunka,
- hren,
- kruh ali potica.
Velikonočne jedi imajo poseben pomen
Velika noč je krščanski praznik.
Kristjani verjamejo v Jezusa Kristusa.
Verjamejo,
da je Jezus Kristus božji sin,
ki je po svoji smrti vstal od mrtvih.
Jezusa Kristusa so usmrtili s križanjem.
Šunka predstavlja Kristusovo telo.
Hren predstavlja žeblje,
s katerimi so Kristusa pribili na križ.
Pirhi predstavljajo Kristusovo krvi.
Potica oziroma okrogel hlebec kruha
pa spominja na trnovo krono.
Trnova krona je krona iz trnja.
Jezus Kristus je moral na dan križanja
nositi trnovo krono.
Postu sledi velikonočna pojedina
Velika noč se običajno začne s postom.
Konča pa se z velikonočno pojedino.
V času posta ne jemo določene hrane.
Nekateri ljudje ne jedo mesa.
Zato se toliko bolj razveselijo mesa,
ki je pomemben del velikonočne pojedine.
Nekateri ljudje se postijo 40 dni.
Nekateri pa mesa ne jedo samo na veliki petek.
Veliki petek je petek pred velikonočno nedeljo.
Med mesnimi jedmi je najbolj priljubljena šunka
Tradicionalna velikonočna mesna jed je šunka.
Šunka je kos svinjskega mesa.
Šunka je lahko kuhana ali pečena.
Tradicionalna velikonočna šunka je kuhana.
Namesto šunke nekateri ljudje jedo drugo meso.
Na primer jagnječje stegno.
Kot prilogo postrežemo hren
Hren je začimbna rastlina,
ki ima oster in pekoč okus.
Hren k jedi postrežemo kot prilogo.
Najbolj pogost je sveže nastrgan hren,
ki je precej pekočega okusa.
Zelo priljubljene so tudi hrenove omake.
Na primer:
- jabolčni hren,
- hren s kislo smetano.
Velikonočna jajca različnih barv
Ena najstarejših velikonočnih jedi so pirhi.
Pirhi so pobarvana in okrašena
trdo kuhana velikonočna jajca.
Velikonočna jajca imajo v različnih delih Slovenije
različna imena.
Na primer:
- pirhi,
- pisanice,
- remenke in
- rumenice.
Velikonočna jajca lahko različno okrasimo.
Tradicionalno so pirhe barvali z rdečo barvo.
Jajca naj bi predstavljala Kristusovo kri.
Kri je rdeče barve.
Nekateri ljudje ta običaj ohranjajo še danes.
Vedno bolj priljubljeni pa so pisani pirhi.
Pirhe lahko barvamo in okrasimo na različne načine.
Za sladico je običajno na mizi potica
Potica je najbolj priljubljeno slovensko praznično pecivo.
Potico jemo za božič.
In za veliko noč.
Potica je narejena iz zavitega kvašenega testa.
Polnjena je z različnimi nadevi.
Najbolj priljubljen je orehov nadev.
O tem, kako pripravimo potico, smo že pisali.
Kliknite na: Spoznajmo Slovenijo: potica
Šunka v testu je priljubljena velikonočna jed
Meso in kruh sta pomembni velikonočni živili.
Lahko ju združimo v eno jed.
In pripravimo šunko v testu.
Šunka v testu je pri nas zelo priljubljena velikonočna jed.
Kaj potrebujemo za pripravo šunke v testu?
Za pripravo šunke v testu potrebujemo:
- 1 kilogram prekajene šunke,
- 70 gramov gorčice,
- 400 gramov moke,
- 2 žlici rožmarina,
- 15 gramov svežega kvasa,
- 3 žlice mlačnega mleka,
- 1 žlička sladkorja,
- pol žličke soli,
- 50 gramov masla,
- 3 decilitre mlačnega mleka,
- 1 jajce.
Sestavine so za 8 oseb.
Kako pripravimo šunko v testu?
1. Skuhamo šunko.
Šunko temeljito operemo v mlačni vodi.
Nato jo položimo v lonec.
Dolijemo toliko vode,
da voda prekrije šunko.
Šunko kuhamo 1 uro.
Kuhano šunko pustimo v loncu,
da se ohladi.
Ko je šunka ohlajena,
jo vzamemo iz vode.
In osušimo.
2. Pripravimo testo.
Medtem ko se šunka kuha,
pripravimo testo.
V skodelico nadrobimo kvas.
Kvasu dodamo:
- 1 žličko sladkorja,
- 2 žlici mlačnega mleka in
- 1 žlico moke.
Sestavine premešamo.
Nato skodelico pokrijemo.
Pustimo vzhajati 10 minut.
Tako naredimo kvasec.
Kvasec je zmes sestavin,
ki smo jih dodali kvasu.
Moko presejemo v skledo.
Po robu jo posolimo.
V sredini pa naredimo jamico.
V jamico vlijemo kvasec.
Kvasec pomešamo z malo moke.
In pustimo,
da vzhaja še 10 minut.
3. Zamesimo testo.
V lončku z mlekom stopimo maslo.
Zmes nato ohladimo do mlačnega.
Mlačno zmes polijemo po moki.
Potem zamesimo testo.
Testo mora biti gladko.
Testo ne sme biti lepljivo.
4. Pustimo, da testo vzhaja.
Iz testa oblikujemo kroglo.
Nato kroglo pokrijemo.
In pustimo vzhajati.
Krogla iz testa naj vzhaja približno 1 uro.
V tem času bo krogla narastla.
Potem testo pregnetemo.
In oblikujemo v kroglo.
Kroglo spet pokrijemo.
In pustimo,
da ponovno vzhaja.
5. Šunko pečemo v pečici.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Po delavni površini posujemo moko.
Vzhajano testo razvaljamo.
Testo razvaljamo 1-2 centimetra debelo.
Nasekljamo rožmarin.
Na sredino razvaljanega položimo šunko.
Šunko premažemo z gorčico.
In posujemo z rožmarinom.
Nato šunko ovijemo v testo.
Robove dobro stisnemo skupaj,
da se testo med peko ne bo odprlo.
Šunko v testu položimo v pekač.
Pekač pred tem namastimo.
In posujemo z moko.
V posodo razbijemo jajce.
Jajce razžvrkljamo z metlico za stepanje.
Ali z vilicami.
Nato testo premažemo jajcem.
Na vrhu testa naredimo majhno luknjo.
Skozi luknjo bo med peko uhajala para.
Šunko v testu pečemo približno 1 uro.
Pečeno šunko razrežemo na rezine.
Šunko v testu ponudimo z jabolčnim hrenom.
Kako pripravimo jabolčni hren?
Jabolčni hren je hladna hrenova omaka z jabolki.
Jabolčni hren za 4 osebe pripravimo iz:
- svežega hrena,
- jabolk,
- kisa,
- olja.
Jabolka in hren drobno naribamo.
Naribanemu hrenu dodamo
3 žlice kisa in 3 žlice vode.
Zmešamo jabolka in hren.
Dodamo še:
- ščepec soli,
- ščepec sladkorja,
- 3 žlice olja.
Dobro premešamo.
In postrežemo v posodici.