
Salmonela je bakterija.
Običajno se s salmonelo
okužimo preko hrane.
Najpogosteje je salmonela v:
- jajcih,
- mesu,
- mleku,
- vodi.
Če se okužimo s salmonelo,
imamo težave s črevesjem.
Znaki okužbe s salmonelo so:
- slabost,
- bolečine v trebuhu,
- povišana telesna temperatura in
- driska.
V blatu je lahko sluz in kri.
Nekateri lahko tudi bruhajo.

Več okužb s salmonelo
je bilo v vzhodni Sloveniji
Okužbe so bile v
Murski Soboti, Ravnah na Koroškem in Celju.
O okužbah je bil obveščen
Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Na inštitutu so opravili preiskavo.
V bolnišnico je bilo sprejetih 11 ljudi.
Ostali okuženi ljudje
so po pregledu lahko odšli domov.
Ljudje so se okužili s tatarskim biftkom
Tatarski biftek je narejen iz
surovega govejega mesa, jajc in začimb.
Vse skupaj se zmeša in namaže na kruh.
S salmonelo je bil okužen
tatarski biftek Fingušt.
Delajo ga Mesnine Štajerske.
Tatarski biftek Fingušt
prodajajo tudi v trgovini Lidl.
V Lidlu so že nehali prodajati
vse tatarske biftke Fingušt.
V Lidlu kupce prosijo,
da tatarski biftek vrnejo v trgovino.
Kupcem bodo vrnili denar,
tudi če nimajo računa.
Kako lahko preprečimo okužbo s salmonelo?
Pomembno je,
da meso dobro spečemo.
Hrano, ki se hitro pokvari,
moramo imeti v hladilniku.
Redno si moramo umivati roke po:
- uporabi stranišča,
- menjavi plenic,
- delu s surovo hrano,
- pred in med pripravo hrane.