Košara med blagoslovom v cerkvi. Foto: BoBo
Košara med blagoslovom v cerkvi. Foto: BoBo

Velika noč je pomemben krščanski praznik.
Ljudje praznujejo Jezusovo vstajenje.
Letos ga praznujemo v nedeljo, 20. aprila.
Več o veliki noči lahko preberete na:
Velika noč je največji krščanski praznik

Za veliko noč ljudje v Sloveniji radi barvajo jajca.
Tem barvanim jajcem rečemo pirhi.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije<p>Državni urad, ki zbira in objavlja podatke <br />o prebivalcih, cenah, pridelkih in drugih stvareh.</p>
je bilo leta 2023 v Sloveniji kar 90 odstotkov jajc domačih.
To pomeni, da je bilo 9 od 10 jajc iz Slovenije.

Cena velikonočnih jedi in sestavin

Med velikonočne jedi sodijo
potica, pirhi, šunka in hren.

Potica je kolač,
ki ga veliko ljudi speče za veliko noč.

Maslo je glavna sestavina za potico.
Poleg masla potrebujemo za potico
še moko, jajca, mleko, sladkor, orehe in kvas.

Recept za potico si lahko preberete tukaj:
Recept tedna: Potica

Maslo in jajca so letos dražja kot lansko leto.

Nekatere sestavine so bile cenejše kot lani.
Cenejši so bili moka, mleko in sladkor.

Večino šunke dobimo iz tujine

Za veliko noč veliko ljudi pripravi šunko.
Šunka je kos svinjskega mesa.
Šunka je lahko kuhana ali pečena.

Večino svinjskega mesa dobimo iz tujine.