December je mesec dobrih mož.
Eden izmed njih je Miklavž.
Dobri možje obdarujejo pridne otroke.
Miklavž je najstarejši dobri mož.
Je tudi dobri mož,
ki otroke obdaruje prvi.
Miklavž otrokom prinese sladke dobrote.
Na primer:
pomaranče, rožiče, čokolado, bonbone.
Obvezno prinese tudi kvašene parklje
z dolgim rdečim jezikom.
Kvašeni parklji so pecivo
iz kvašenega testa.
O miklavževanju smo že pisali.
Več si lahko preberete tukaj:
Spoznajmo Slovenijo: Miklavževanje
Miklavža spremlja parkelj
Parkelj je domišljijsko bitje.
Podoben je hudiču.
Ali demonu.
Parkelj v igrah in zgodbah
pogosto spremlja svetega Miklavža.
Miklavž otrokom deli dobrote.
Parkelj pa otroke straši.
In zganja hrup z verigami.
Parkelj je beseda za hudička
Parkelj je hudič.
Nekateri parklju rečejo tudi krampus.
Oblečen je v črna oblačila.
Ima črna krila, rogove in kremplje.
Ima tudi velike črne uhlje.
In dolg rdeč jezik.
Parklji imajo na sebi tudi verigo.
Na verigi so pogosto pritrjeni
kravji zvonci.
Parklji rožljajo z verigami.
In razgrajajo.
Na ta način strašijo poredne otroke.
Parklje lahko tudi pojemo
V navadi je,
da na miklavževo jemo kvašene parklje.
Kvašeni parklji so pecivo iz kvašenega testa.
So v obliki parklja.
Prepoznamo jih po dolgem rdečem jeziku.
In črnih očeh.
Jezik je običajno iz papirja.
Oči pa so rozine.
Kvašeni parklji so običajno sladki.
Otroci 6. decembra v šoli še danes
dobijo miklavževe parklje za šolsko malico.
Miklavževe parklje lahko v tem času
kupimo tudi v pekarni.
Ali v trgovini.
Lahko pa jih pripravimo tudi sami.
Recept za miklavževe parklje
Za peko miklavževih parkljev potrebujemo
naslednje pripomočke in sestavine.
Pripomočki za peko:
- tehtnica,
- posoda za mešanje,
- pekač,
- nož,
- čopič.
Sestavine za miklavževe parklje:
- 500 gramov moke,
- 1 vrečka suhega kvasa,
- 60 gramov stopljenega masla,
- 70 gramov sladkorja,
- 250 mililitrov toplega mleka,
- 1 jajce,
- 1 ščepec soli,
- nastrgana limonina lupinica,
- 2 žlici ruma,
- suhe brusnice ali rozine,
- rdeč papir za jezik.
Postopek priprave:
1. Najprej zmešamo suhe sestavine za testo.
Suhe sestavine so:
moka, kvas, sladkor in sol.
2. Nato dodamo mokre sestavine.
Mokre sestavine so:
jajce, maslo, mleko, rum in limonina lupinica.
3. Testo temeljito pregnetemo.
Testo je bolj mehko,
vendar se ne prijema prstov.
Če je premehko,
dodamo še malo moke.
Če je pretrdo,
dodamo malo mlačnega mleka.
Testo damo na mirno mesto.
Pustimo, da vzhaja.
Testo mora narasti.
4. Ko testo naraste,
ga ponovno pregnetemo.
Testo razdelimo na enako velike kupčke.
5. Izdelava parkljev
Vsak kupček testa rahlo razvaljamo.
Z nožem naredimo zareze za ušesa, roke in noge.
Nato oblikujemo parklje.
Za oči in gumbe uporabimo suhe brusnice ali rozine.
Za jezike uporabimo rdeči papir.
Iz rdečega papirja izrežemo jezike.
Jezike prilepimo na izoblikovane parklje.
6. Peka parkljev
Vzamemo večji pekač.
Na pekač položimo papir za peko.
Parklje položimo na papir za peko.
In jih pustimo vzhajati približno 15 minut.
Medtem segrejemo pečico.
Parklje pečemo v pečici na 170 stopinj Celzija.
Pečemo jih približno 20 minut.
Med peko jih lahko po vrhu premažemo
s stepenim jajcem.
Ali samo z vodo.
Na tak način parklji dobijo poseben lesk.