Prevrnjena solnica in sol, ki se je raztresla po mizi. Foto: AP
Prevrnjena solnica in sol, ki se je raztresla po mizi. Foto: AP

V Sloveniji poteka
Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti
za zdravje 2015-2025.
Ključen cilj programa je
zmanjšanje zaužitja soli med prebivalci Slovenije.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje
so leta 2022 naredili raziskavo

Sodelovalo je 518 odraslih.
Starih od 25 do 64 let.
S stalnim prebivališčem v Sloveniji.

Raziskava se imenuje Manjsoli.si.

Moški, ki na hrbtu nosi veliko solnico. Foto: AP
Moški, ki na hrbtu nosi veliko solnico. Foto: AP

Priporočeno je zaužiti
največ 5 gramov soli dnevno

To je približno toliko kot
1 majhna čajna žlička soli.

Toliko soli zaužije le 12 odstotkov prebivalcev.

Moški v povprečju zaužijejo
skoraj 12 gramov soli na dan.
To je več kot 2-krat toliko,
kot priporočajo za zdravje.

Ženske pa skoraj 9 gramov na dan.

V Sloveniji v povprečju zaužijemo
10 gramov dnevno.
To je 2-krat več od priporočenega zaužitja soli.

Različne vrste kruha. Foto: Pixabay
Različne vrste kruha. Foto: Pixabay

V raziskavi so preverjali tudi količino soli
v kruhu in pekovskih izdelkih

Običajno je v teh izdelkih veliko soli.
Raziskali so 178 vzorcev kruha in pekovskih izdelkov.

Ugotovili so,
da se je količina soli v belem kruhu znižala.
Od leta 2012 se je znižala za 12 odstotkov.
V vseh vrstah kruha skupno
pa se je količina soli zmanjšala za 7 odstotkov.

Najnižja količina soli je v
črnem pšeničnem kruhu ter v rženem kruhu.

Čezmerno zauživanje soli škodi zdravju,
vendar je sol tudi pomembna

Velika količina soli
vpliva predvsem na visok krvni tlak.

V soli je tudi jod<p>Jod je snov, <br />ki jo naše telo potrebuje za zdravje.<br />Pomaga ščitnici, da dobro deluje.<br />Ščitnica je organ, <br />ki nadzoruje, kako telo porablja energijo.</p> <p>Jod najdemo v hrani, <br />kot so ribe, mleko in jodirana sol.<br />Če telesu primanjkuje joda, <br />lahko imamo težave z zdravjem, na primer z utrujenostjo ali težo.<br />Jod je zelo pomemben,<br />ne smemo pa ga zaužiti preveč.</p> ,
ki pa je pomemben za zdravje.
Telo mora imeti zadostno količino joda,
da se ne razvijejo zdravstvene težave.
Priporočajo, da pri nakupu
vedno izberemo jodirano sol.

Jod dobimo, če jemo ribe. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jod dobimo, če jemo ribe. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Za nižjo količino soli v prehrani
lahko marsikaj tudi sami naredimo

Hrane dodatno ne solimo.
Izbiramo živila,
ki vsebujejo manj soli.

Podatek o količini soli
je napisan na označbi na vsakem živilu.
Ta podatek lahko preverimo tudi v
mobilni aplikaciji VešKajJeš.
Aplikacija<p>Aplikacija je program, <br />ki ga uporabljamo na telefonu, računalniku ali tablici za različne naloge.<br />Aplikacije pomagajo pri delu, učenju ali zabavi.<br />Nekatere so brezplačne, druge je treba kupiti.</p> je brezplačna.