V gozdu rastejo različni plodovi.
To so:
- kostanj,
- gobe,
- tartufi
in še drugi plodovi.
Rastejo tudi gozdni sadeži.
To so:
- borovnice,
- robidnice,
- brusnice,
- maline,
- gozdne jagode.
S temi plodovi se hranijo živali in ljudje.
Pri nabiranju ne smemo poškodovati rastlin
Pazimo na rastlino,
s katere nabiramo plod.
Plod odtrgamo previdno.
Ne uporabljamo nobenih
strojev in pripomočkov.
Pazimo tudi, da ne pohodimo drugih rastlin.
Naberemo toliko,
kolikor bomo dejansko porabili
Pazimo, da ne naberemo preveč,
da potem ne vržemo plodov v smeti.
Naberemo toliko, kolikor potrebujemo.
Vseeno pa moramo upoštevati zakon.
V Pravilniku o varstvu gozdov je določeno,
koliko plodov lahko največ naberemo.
Največ lahko naberemo
2 kilograma plodov na dan.
To velja za vsako vrsto plodov posebej.
Za čemaž velja,
da ga lahko naberemo le 1 kilogram.
Paziti moramo,
kjer nabiramo gozdne sadeže
Določen del gozda je lahko zaseben.
To pomeni, da ga ima nek človek v lasti.
Ta človek se morda ukvarja
z nabiranjem in prodajo gozdnih sadežev.
Tam mi ne smemo nabirati.
Tak gozd mora biti označen.
Pri nabiranju gozdnih plodov
običajno hodimo izven utrjenih poti
Zato moramo paziti, kako hodimo.
Paziti moramo, da se ne poškodujemo.
Pozorni moramo biti tudi na klope.
Poškropimo se s pršilom proti klopom.
Nekaterih rastlin ne smemo nabirati
To so rastline, ki so zaščitene.
Tudi nekatere gobe so zaščitene.
Ne smemo nabirati:
- dišečega gobana,
- mehke skutovke,
- oranžne potočke,
- velikoluske mušnice
in še mnogo drugih zaščitenih gob.
Pri nabiranju gob moramo biti previdni
Gobe moramo dobro poznati.
Nekatere gobe so strupene.
Teh gob ne smemo jesti.
Če jih pojemo, se lahko slabo počutimo ali celo umremo.
Zato moramo zelo dobro poznati gobe,
ki jih nabiramo.
Gobe vedno nabiramo v košaro.
Med nošenjem košare
razširjamo trose iz gob na tla.
Tako bodo gobe na novo rastle.
Gob ne brcamo
Če je goba strupena,
jo pustimo pri miru.
Za ljudi je morda strupena,
ni pa nujno, da je strupena tudi za živali.
Poleg tega gobe pomagajo drevesom
pri črpanju vode iz tal.