Kokošja jajca. Foto: AP
Kokošja jajca. Foto: AP

Dneve v letu posvečamo različnim stvarem.
Nekatere so bolj resne,
druge tudi bolj zabavne.

Svetovni dan jajc je bil ustanovljen leta 1996 na Dunaju.
Ljubitelji jajc so se povezali v združenje.
Odločili so se,
da bo svetovni dan jajc vsako leto drugi petek v oktobru.
Letos je to danes, 11. oktobra.

Jajca so pomembna sestavina
pri pripravi najrazličnejših jedi

Ljudje jemo jajca različnih ptic, in sicer:
- prepeličja,
- nojeva,
- račja,
- puranja,
- gosja in
- kokošja jajca.

V Sloveniji običajno jemo kokošja jajca.

Prepeličja jajca. Foto: Pixabay
Prepeličja jajca. Foto: Pixabay

Jajce vsebuje veliko hranilnih snovi

Vsebuje beljakovine, minerale, vitamine.
Pa tudi holin,
ki je v telesu potreben za normalno delovanje celic.

Nekateri ljudje ne smejo jesti jajc,
saj so nanje alergični.

Jajca izboljšujejo naše zdravje

Jajca varujejo naše oči,
saj rumenjak vsebuje snov,
ki preprečuje nastanek rumene pege na očeh.
Prav tako jajca varujejo naše kosti,
saj vsebujejo nekaj vitamina D.

Jajca preprečujejo slabokrvnost
in pripomorejo k ohranjanju zdrave telesne teže.
Poleg tega pomagajo pri
dobrem delovanju možganov.

Jajca so zelo hranilna,
obenem pa so tudi poceni živilo.

Skoraj vsak zna pripraviti jajca na oko.
Ali pa zgolj kuhano jajce.

Jajce na oko v ponvici. Foto: Pixabay
Jajce na oko v ponvici. Foto: Pixabay

Iz jajc pa lahko pripravimo še številne okusne recepte.

Tunina jajčna pita brez testa

Za 6 oseb potrebujemo:
- 6 jajc,
- 200 mililitrov mleka,
- 205 mililitrov kisle smetane,
- 3 žlice moke,
- 300 gramov tune v naravnem soku,
- nekaj vejic svežega drobnjaka,
- 105 gramov naribanega sira,
- sol in poper po okusu.

Tuna iz konzerve. Foto: Pixabay
Tuna iz konzerve. Foto: Pixabay

Priprava je opisana v 3 točkah.

1. V večji skledi zmešamo jajca,
mleko, smetano in moko.
Zmešamo z ročno metlico.
Po okusu dodamo sol in poper.

2. Tuno iz pločevinke dobro odcedimo.
Z vilicami jo razkosamo na manjše kose.
Drobnjak drobno sesekljamo.
V skledo z jajčno zmesjo
dodamo tuno in nariban sir.
Vse skupaj dobro premešamo.

3. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
Okrogel pekač za pite
obložimo s papirjem za peko.
V pekač vlijemo pripravljeno zmes.
Pečemo približno 35 minut.

Sneg iz jajčnih beljakov. Foto: Pixabay
Sneg iz jajčnih beljakov. Foto: Pixabay

Snežne kepe z vaniljevo omako

Za 6 ljudi potrebujemo:
- 4 jajca,
- 8 žlic sladkorja,
- 1 liter mleka,
- 1 strok vanilje,
- 1 žlico koruznega škroba,
- 2 žlici grobo sesekljanih lešnikov,
- 2 žlici karamelnega preliva.

Postopek je opisan v 6 točkah.

1. V 2 skledi ločimo rumenjak od beljakov.
Beljake z električnim mešalnikom stepemo.
Med stepanjem postopoma primešamo 4 žlice sladkorja.
Dobimo čvrst beljakov sneg.

2. Mleko vlijemo v širši lonec.
Strok vanilje prerežemo na pol.
Z noževo konico postrgamo semena,
ki jih dodamo v mleko.
V mleko dodamo tudi strok.
Mleko zavremo.
Nato odstranimo strok.
Znižamo temperaturo in pustimo,
da mleko rahlo vre.

Strok vanilje. Foto: Pixabay
Strok vanilje. Foto: Pixabay

3. Beljakov sneg polagamo v mleko.
Počakamo 1 minuto in beljakove kepice
previdno obrnemo.
Na drugi strani kuhamo še 1 minuto.
Kuhane beljakove kupice poberemo iz mleka.
Odložimo jih na krožnik.
Postopek ponavljamo,
dokler ne porabimo vsega snega.

4. V skledo z rumenjaki dodamo sladkor in škrob.
Z električnim mešalnikom penasto umešamo.
Med mešanjem prilijemo
2 decilitra vročega mleka.
Nato prilijemo še preostalo mleko.
Dobro premešamo in jajčno zmes
prilijemo nazaj v lonec.
Na nizki temperaturi kuhamo še približno 2 minuti.

5. Vročo kremo vlijemo v skodelice
in dodamo beljakove kepice.
Počakamo, da se sladica ohladi.

6. Ohlajeno sladico prelijemo z malo
karamelnega preliva.
Potrosimo sesekljane lešnike
in postrežemo.