Francoski peki pečejo velikansko bageto. Foto: Reuters
Francoski peki pečejo velikansko bageto. Foto: Reuters

Francija je znana po bagetah.
Bageta je podolgovat kruh.
Rečemo, da je bageta
francoski nacionalni simbol.

Tradicionalna francoska bageta
je lahko narejena samo iz:
- moke,
- vode,
- soli in
- kvasa.
Pečena mora tehtati okoli 250 gramov.
Dolga mora biti 60 centimetrov.

Najdaljša bageta je dolga 140,53 metra
To je najdaljša bageta na svetu.
Približno 235-krat je večja kot običajna bageta.
Bageta je morala biti široka 5 centimetrov.

Bageto so spekli v bližini Pariza.
Bageto je peklo več pekov.
Peči so začeli že zgodaj zjutraj.

Ko so bageto oblikovali,
so jo položili v posebno peč.
Peč je narejena po meri in se premika.

Ocenjevalci najdaljše bagete. Foto: Reuters
Ocenjevalci najdaljše bagete. Foto: Reuters

Pečeno bageto so razdelili ljudem

Del bagete so razdelili
mimoidočim ljudem v Suresnesu.
Tukaj so spekli bageto.
Del bagete so podarili brezdomcem.

Pek Anthony Arrigault pravi:
Vse je bilo izmerjeno in potrjeno.
Zelo smo veseli,
da nam je uspelo postaviti nov rekord.
Rekord je znova francoski.

Francoski peki se veselijo rekorda za najdaljšo bageto. Foto: Reuters
Francoski peki se veselijo rekorda za najdaljšo bageto. Foto: Reuters

Zadnjih 5 let so rekord imeli Italijani

Leta 2019 so Italijani spekli
132,62 metra dolgo bageto.
Spekli so jo v mestu Como.
Postavili so Guinnessov rekord.

Francoske bagete.  Foto: Reuters
Francoske bagete. Foto: Reuters

Recept: Francoska bageta

Potrebujemo:
- 500 gramov moke,
- 360 mililitrov vode,
- 2 žlički soli,
- 3 grame suhega kvasa.

Priprava je opisana v 9. točkah.

1. Vse sestavine stresemo v posodo.
Premešamo s kuhalnico.
Pregnetemo v testo.
Testo ne sme imeti grudic.

2. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo.
Testo pustimo vzhajati 15 minut.

3. Testo s prsti primemo za en rob.
Testo potegnemo stran od posode
in ga prepognemo na vrh testa.
To ponovimo z vseh strani testa.

4. To ponovimo še 4-krat
na vsakih 30 minut.
Po vsaki ponovitvi posodo s testom
pokrijemo s krpo.

5. Testo pokrijemo s folijo za živila.
Postavimo v hladilnik za 13 ur.

6. Testo postavimo na pomokan pult.
Razdelimo ga na 3 enake dele.
Vsak del razvaljamo v pravokotnik.
Pravokotnik naj bo dolg,
kakor je dolg pladenj za peko.

7. Daljšo stran pravokotnika zavijemo v rolo.
Vsa 3 testa postavimo v pekač.
Pokrijemo s krpo.
Pustimo vzhajati 1 uro.

8. Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija.
Z ostrim nožem v testo
zarežemo poševne črte.
V manjšem loncu zavremo vodo.

9. Bagete postavimo v pečico.
Na dno pečice postavimo
lonec z vrelo vodo.
Pečemo 15 minut.
Nato iz pečice previdno vzamemo
posodo z vodo.
Pečemo še 15 minut.