Poleti je toplo.
Ljudje se radi družijo na prostem.
Poleti je veliko piknikov na prostem.
Na piknikih je pomembno,
da ustrezno poskrbimo za hrano
Higiena in pravila priprave hrane
sta zelo pomembni.
S tem preprečujemo bolezni,
ki se lahko prenašajo s hrano.
S hrano moramo ravnati varno.
Posebej ko hrano pripravljamo na prostem.
In ko so temperature zelo visoke.
S hrano varno ravnamo tako, da:
- ohranjamo čistočo,
- ločimo surova in kuhana ali pečena živila,
- živila dobro skuhamo ali spečemo,
- živila shranjujemo na primerni temperaturi,
- uporabljamo čisto vodo,
- uporabljamo varna surova živila.
Mikroorganizmi lahko vplivajo na zdravje ljudi
Mikroorganizmi<p>Mikroorganizmi so zelo majhna bitja.<br />Ne vidimo jih s prostim očesom.<br />Obstaja več vrst mikroorganizmov, <br />kot so bakterije, virusi, glive in praživali.</p> so prisotni
v zemlji, vodi, živalih in ljudeh.
Prenašajo se z rokami, krpami in
pripomočki za hrano.
Lahko povzročijo bolezni,
ki se prenašajo s hrano.
Nasveti za varno ravnanje z živili
Pred uporabo živil si umijemo roke.
Umijemo in razkužujemo površine in pripomočke
za pripravo hrane.
Kuhinjo in živila zavarujemo pred žuželkami
in drugimi živalmi.
Ločujemo surova in kuhana živila.
Še posebej moramo biti pazljivi
z mesom in morskimi sadeži
Meso in morske sadeže ločimo od drugih živil.
Živila shranjujemo v zaprtih posodah.
Živila dobro prekuhamo ali spečemo.
Tako se uničijo skoraj vsi nevarni mikroorganizmi.
Živila shranjujemo na primerni temperaturi.
Če jih hranimo na sobni temperaturi,
se lahko mikroorganizmi razmnožijo.
Kuhanih živil ne puščamo na
sobni temperaturi več kot 2 uri.
Živila shranimo v hladilnik.
Živil po pretečenem roku ne uporabljamo.
Sadje in zelenjavo temeljito operemo.
Pozorni moramo biti pri mletem mesu,
zviti pečenki, večjih kosih mesa in perutnini.