Krofi, polnjeni z marmelado in posuti s sladkorjem. Foto: BoBo
Krofi, polnjeni z marmelado in posuti s sladkorjem. Foto: BoBo

Pust je star ljudski običaj.
To pomeni,
da ga ljudje praznujejo že dolgo časa.

Pust naj bi odgnal zimo in prinesel pomlad.

Nekoč so se okoli pusta ljudje:
- veliko družili,
- pogosto poročali.

Za pustno kosilo so jedli
svinjino in sladke jedi

Za pust so ljudje jedli
mastno in nasitno hrano.

Za pustno kosilo so nekoč pripravljali:
- ješprenj s suhim mesom,
- dimljen svinjski vrat ali
- kračo s praženim krompirjem in hrenom.

Naredili so tudi različne potice in pogače.
Na primer ocvirkovko.
To je pogača s svinjskimi ocvirki.

Jedli so različne sladice.
Na primer:
- miške,
- flancate,
- krofe.

Telečja krača s praženim krompirjem. Foto: Primož Dolničar
Telečja krača s praženim krompirjem. Foto: Primož Dolničar

Krof je najbolj znana pustna hrana

Krof je narejen iz
moke, olja, mleka in kvasa.
Krof na koncu ocvremo v olju.
V krofu je marmelada.

Krofi različnih oblik. Foto: Dobro jutro
Krofi različnih oblik. Foto: Dobro jutro

Nekoč je bil krof drugačne oblike

Ni bil tako lepo okrogel.
Bil je različnih oblik.
Krofi so bili nekoč tudi manjši.

Kako je krof dobil ime

Ena zgodba pravi,
da so krofe začeli peči na Dunaju.
Dunaj je mesto v Avstriji.

Peči so jih začeli pred skoraj 200 leti

Pravijo,
da jih je prva pripravljala Cecilija Krapf.
Bila je kuharica.
Kuhala je na avstrijskem dvoru.
Kuhala je za cesarja in njegovo družino.

Po njej so se krofi najprej imenovali
Cilli Kugeln.
To sta nemški besedi.
Pomenita Cilkine kroglice.

Kmalu pa so jim začeli praviti Krapfen.
Tudi to je nemška beseda.
Beseda krof je nastala iz nemške besede krapf.

Kuharice pri prirpavi krofov. Foto: Miro Štebe
Kuharice pri prirpavi krofov. Foto: Miro Štebe

Danes je krof zelo priljubljena jed

Krofov ne jemo več le februarja.
Pečejo in prodajajo jih skozi vse leto.
Največ pa jih pojemo prav za pusta.

Krofi med pustnimi trakovi. Foto: Pixabay
Krofi med pustnimi trakovi. Foto: Pixabay

Najboljši krof Slovenije v letu 2021

9. februarja 2021 so v Sloveniji izbirali najboljši krof.
Potekalo je tekmovanje.

Tekmovale so:
- slaščičarne,
- kavarne,
- izobraževalne ustanove.

Pa tudi posamezniki.

Za najboljši krof v letu 2021
so razglasili krof iz slaščičarne
Cafe Central v Portorožu.

Med posamezniki pa je najboljši krof
pripravila Urška Širec s Pragerskega.

Pragersko je kraj blizu Ptuja.
S Ptuja izvirajo kurenti.
O njih smo že pisali.
Kliknite na povezavo.

Pisali smo tudi o različnih pustnih običajih.
Kliknite na povezavo.