Kakav je osnovna sestavina čokolade.
V čokoladi so še kakavovo maslo, mleko in sladkor.
Lahko dodamo tudi oreščke, sadje ali kaj drugega.
Kakav lahko uporabimo v različnih
slaščicah in pijačah.
Pa tudi v kozmetiki.
Največ kakava pridelata 2 afriški državi.
To sta Gana in Slonokoščena obala.
Veliko kakava pridelajo tudi v Kamerunu in Nigeriji.
Afriške države pridelajo več kot
75 odstotkov vsega kakava.
Kakav nastane iz kakavovih zrn.
Kakavova zrna pa rastejo na drevesu kakavovec.
Cene kakava so se v zadnjih 2 letih močno povišale
Še nikoli ni bila cena kakava tako visoka.
Aprila je bilo za tono kakava
potrebno plačati več kot 12 tisoč dolarjev.
Pred 2 letoma je bilo za tono kakava
potrebno plačati nekaj več kot 2 tisoč dolarjev.
Čokolada, ki smo jo navajeni jesti,
bo postala razkošje,
pravi strokovnjak Tedd George.
Dodaja, da bodo cene 2-krat višje.
Cene kakava so se povišale,
saj je pridelka manj.
Kaj vpliva na zmanjšanje pridelka?
Slonokoščena obala in Gana sta zadnje 3 leta
imeli neobičajno vreme.
Bilo je veliko suše.
Med kakavovci se je razširilo veliko bolezni.
Poleg tega na nasadih kakavovca
nezakonito kopljejo zlato.
Vse to vpliva na manjši pridelek kakava.
Zaradi naštetih razlogov,
so številni ljudje opustili pridelavo kakava.
Ljudje so začeli pridelovati palmovo olje,
kavčuk, kokos ter nezakonito rudariti
To pomeni, da rudarjenje ni dovoljeno.
Rudarjenje je še posebej prisotno
na območjih z nasadi kakavovca.
Brez dovoljenja iščejo zlato.
Ko iščejo zlato,
uničujejo nasade kakavovca.
Nasade kakavovca uničuje tudi virus CSSVD
To je eden od najbolj uničujočih bolezni kakavovcev.
Virus se v nasadih hitro širi.
Virus prenašajo mokaste stenice<p>Mokasta stenica je škodljivec.<br />Je majhna žuželka.</p> .
Te se prehranjujejo z listi, popki in cvetovi kakavovca.
Okuženo drevo v 3 letih
preneha rasti in se posuši.
Drevesa kakavovca so zelo občutljiva
na ekstremne vremenske pojave
V teh državah je bilo nekaj močnega dežja
z nenadnimi nalivi.
Predvsem pa velika suša.
Temperatura zraka je bila zelo visoka.
Drevesa niso bila dovolj zalita.
Zaradi kombinacije vseh 3 razlogov,
je pridelka kakava veliko manj kot običajno.
Zato pa je manj tudi čokolade.
In zato se je čokolada že podražila
in se tudi še bo.