Ameriška vesoljska agencija Nasa je na tekmovanju
iskala jed slanega okusa z vsaj eno vrsto zelenjave.
Ta jed naj bi postala del prehrane astronavtov v vesolju.
Na tekmovanje se je prijavila tudi skupina študentov
Biotehničnega izobraževalnega centra iz Ljubljane.
V skupini študentov so bili:
- Anže Jarc,
- Mark Jeraj,
- Hana Wolf
- in Aljaž Ritmanič.
Njihova mentorja<p>Mentor je učitelj,<br />ki usmerja in pomaga študentom.</p> pa sta bila:
- Katarina Smole
- in Andrej Molk.
Za astronavte so predlagali ješprenj
Za tekmovanje so pripravili ješprenj s:
- suhimi hruškami,
- orehi
- in dimljenim tofujem<p>Tofu je sir iz soje.</p> .
Navdih so črpali iz slovenske tradicionalne jedi ričet.
Recept za navadni ričet si lahko preberete tukaj.
Jedi je ocenjevala 23-članska komisija.
Slovenski študentje so zasedli 3. mesto.
Bili so edina ekipa,
ki ni bila iz Amerike.
Težave pri iskanju sestavin
Za potovanje v Združene države Amerike veljajo stroga pravila.
Na letalo niso smeli vzeti nobenih sestavin.
Kupiti so jih morali v Ameriki.
Pri tem pa so imeli kar nekaj težav.
Zelo previdni pa so morali biti tudi pri izbiri sestavin,
ki jih astronavti v vesolju lahko jedo.
Niso smeli uporabiti surovega mesa,
morskih sadežev, jajc in alkohola.
Jed pa je morala biti kljub temu okusna
in hranilna.
Vratca z njihovimi podpisi bodo odpotovala v vesolje
Ješprenj ljubljanskih študentov sicer ni zmagala na tekmovanju,
toda nekaj slovenskega bo vseeno odpotovalo v vesolje:
vratca omarice s podpisi študentov.
Tudi tega so člani ekipe iz Slovenije zelo veseli.