Svetovni dan jabolk praznujemo že od leta 1990.
Praznujemo ga vsako leto 21. oktobra.
Po svetu poznamo več kot 7 tisoč sort jabolk
Z leti se spreminja,
katere sorte jabolk slovenski kmetje pridelujejo.
Odvisno je od okusa kupcev.
V Sloveniji imamo odlične pogoje
za pridelavo kakovostnih jabolk.
V Sloveniji se predelujejo sorte:
- idared,
- jonagold,
- elstar.
Stare sorte so na primer:
- carjevič,
- beličnik in
- krivopecelj.
V Sloveniji velja jabolko za tradicionalni sadež.
Jabolko je simbol zdravja
To pomeni,
da ima številne zdravilne učinke.
Preprečuje težave:
- srca,
- želodca in jeter,
- žolčnih kamnov,
- zaprtja,
- slabokrvnosti in sladkorne bolezni.
Jabolka zmanjšujejo tveganja za nastanek:
- revmatizma,
- očesnih težav,
- raznih vrst raka,
- Alzheimerjeve in Parkinskove bolezni.
Jabolka spodbujajo delovanje naše prebave.
Zdravilni učinki jabolk
Jabolka vsebujejo veliko hranil, vitaminov in mineralov.
So brez maščob, natrija in holesterola.
Vsebujejo kalij in veliko vlaknin.
Vsebujejo tudi kalcij, vitamin K, železo,
baker, fosfor in magnezij.
Nekaj nasvetov iz ljudskega zdravilstva
Za boljši imunski sistem
nastrgamo hren, naribamo jabolko.
Dodamo limono in kislo smetano.
Posolimo in premešamo.
Za zmanjšanje psihične utrujenosti
narezano jabolko prelijemo s pol litra vrele vode.
Pustimo 1 uro in dodamo med.
Spijemo mlačno tekočino.
Za boljše delovanje prebavil,
čiščenje krvi in moč
2 jabolki in 1 rdečo peso zmiksamo.
Spijemo gosti sok.
Proti hripavosti
pečena jabolka prelijemo z medom
in jih pojemo še topla.
Jabolka so nam dostopna vse leto
Dostopna so po dokaj zmerni ceni.
To pomeni, da si jih večkrat lahko kupimo.
Jabolka lahko kupimo, tudi ko pri nas ne zorijo.
Kupimo lahko jabolka z drugih celin.
Vseeno pa je bolje spodbujati
lokalno pridelano sadje.
Kupujemo jabolka od slovenskih kmetov.
Slovenska jabolka v trgovini najdemo
pod oznako Izbrana kakovost.