Tiramisu na krožniku. Foto: Pixabay
Tiramisu na krožniku. Foto: Pixabay

Umrl je italijanski kuhar Ado Campeol.
Ado Campeol je bil star 93 let.

V restavraciji Alle Beccherie so prvič postregli tiramisu

Ado Campeol je bil lastnik restavracije.
Restavracija se imenuje Alle Beccherie.
Restavracija Alle Beccherie je v Trevižu.
Treviž je italijansko mesto.

V restavraciji Alle Beccherie so prvič postregli
italijansko sladico tiramisu.
Tiramisu so v restavraciji prvič postregli leta 1972.
To je pred skoraj 50 leti.

Tiramisu je sladica iz več plasti

Tiramisu je narejen iz več plasti.
Izmenjujeta se:
- plast sladkih piškotov in
- plast kreme.

Piškoti so prepojeni s kavo.
Zato je tiramisu zelo sočna sladica.

Krema pa je zmes sira maskarpone
in stepenih jajc.

Tiramisu se začne s plastjo piškotov.
Na plast piškotov pride plast kreme.
Potem spet plast piškotov.
In na koncu ponovno plast kreme.

Zadnja plast kreme je posuta s kakavom v prahu.

Tiramisu v kozarcu. Foto: MMC RTV SLO/Dobro jutro
Tiramisu v kozarcu. Foto: MMC RTV SLO/Dobro jutro

Tiramisu sta izumila Alba di Pillo
in kuharski mojster Roberto Linguanotto

Ado Campeol je bil poročen.
Njegovi ženi je bilo ime Alba di Pillo.
Alba di Pillo je bila kuharica.
Tudi ona je delala v restavraciji Alle Beccherie.

V restavraciji Alle Beccherie je delal tudi
kuharski mojster Roberto Linguanotto.

Roberto Linguanotto in Alba di Pillo sta izumila tiramisu.

Tiramisu je nastal po naključju

Alba di Pillo in Roberto Linguanotto
sta tiramisu ustvarila po naključju.
To pomeni,
da nista načrtovala nove sladice.

Roberto Linguanotto je rekel,
da sta tiramisu
ustvarila čisto po naključju.
Med kuhanjem vaniljeve kreme.

Roberto Linguanotto je v skledi stepal jajca in sladkor.
Zmesi je dodal malo sira mascarpone.

Ugotovil je,
da ima kombinacija dober okus.

Skupaj z Albo di Pillo sta izpopolnila recept.
Kremo sta nanesla na sladke piškote.
Piškote sta pred tem namočila v kavo.
Vse skupaj pa sta potresla s kakavom.

Kava in sladki piškot. Foto: Dobro jutro
Kava in sladki piškot. Foto: Dobro jutro

Sladico sta poimenovala Tireme Sù.
To v italijanskem narečju pomeni:
Dvigni me.

Kombinacija kave, sladkorja, maskarponeja in jajc
ima namreč veliko kalorij.
Ko pojemo tiramisu,
naše telo dobi veliko energije.

Gosti restavracije Alle Beccherie
so bili nad sladico navdušeni.

Tiramisu je zelo znana italijanska jed

Leta 1981 so tiramisu predstavili
v lokalnem beneškem časopisu.
Benetke so mesto v Italiji.
Benečija pa je pokrajina v Italiji.

Tako je sladica postala znana tudi drugod.
Danes je tiramisu ena najbolj znanih italijanskih jedi.

Tiramisu danes pripravljajo z različnimi dodatki.
Kuharji in kuharice tiramisu danes pripravljajo
z različnimi dodatki.
Pogosto dodajo alkoholne pijače,
na primer rum, konjak ali marsalo.

Po prvotnem receptu tiramisu ne vsebuje alkohola

Tiramisu je bil zamišljen kot družinska sladica.
Da bi sladico lahko jedli tudi otroci.

Certifikat za tiramisu je izdala
italijanska kuharska akademija.
Certifikat je izdala šele leta 2010.
Certifikat je posebno potrdilo.

Kako pripravimo tiramisu?

Za tiramisu potrebujemo naslednje sestavine:
- 400 gramov sladkih piškotov
- 3 žlice kave
- 3 jajca
- 100 gramov sladkorja v prahu
- 500 gramov sira maskarpone
- 1 žličko naribane pomarančne lupine

- 2 žlici kakava v prahu.

Tiramisu v stekleni posodi. Foto: Dejan Ulaga (arhiv Pregreha brez greha), arhiv MMC RTV SLO
Tiramisu v stekleni posodi. Foto: Dejan Ulaga (arhiv Pregreha brez greha), arhiv MMC RTV SLO

Postopek priprave tiramisuja

1. Skuhamo kavo
Najprej skuhamo kavo.
Kavo skuhamo v manjši kozici.
V kozico damo 3 decilitre vode.

Ko voda zavre,
dodamo 3 zvrhane žlice kave.
Kavo dobro premešamo.
In nekajkrat prevremo.
Nato kozico odstavimo.
Počakamo,
da se kava ohladi.

2. Pripravimo kremo
Pripravimo jajca.
V 2 skledi ločimo beljake in rumenjake.

Beljake stepemo z električnim mešalnikom.
Stepamo tako dolgo,
da nastane beljakov sneg.

Rumenjakom dodamo 400 gramov sladkorja.
Nato rumenjake penasto umešamo.
Mešamo toliko časa,
da nastane penasta zmes.

V rumenjake z metlico vmešamo maskarpone.
Nato vmešamo še beljake.

Za boljši okus lahko v kremo dodamo:
- nastrgano pomarančno lupino,
- 2 žlici ruma ali konjaka.

3. Namočimo piškote in sestavimo tiramisu
Kavo prelijemo v plitko skledo.
Ali v globok krožnik.

V kavi pomakamo sladke piškote.
Pomakamo jih z obeh strani.

Nato piškote polagamo v večjo posodo.
Posoda mora biti pravokotne oblike.

S piškoti obložimo dno posode.
Nato piškote premažemo s polovico kreme.
Po kremi spet razporedimo piškote.
In potem piškote premažemo s kremo.

Kremo po vrhu pogladimo.
In posujemo s kakavom v prahu.

Sladico za več ur postavimo v hladilnik,
da se vse sestavine dobro prepojijo.

Tiramisu pripravimo vnaprej

Tiramisu mora čez noč stati v hladilniku,
da se sestavine strdijo in prepojijo.
Zato tiramisu vedno pripravimo 1 dan prej,
preden ga postrežemo.

Dober tek!