Izložba mesnice v Montrealu. Foto: Facebook
Izložba mesnice v Montrealu. Foto: Facebook

Montreal je mesto v Kanadi.
Je drugo največje mesto v Kanadi.
Nahaja se v provinci Quebec.

Quebec je največja provinca v Kanadi.
Nahaja se na vzhodu.
Uradni jezik v provinci Quebec je francoščina.

Boucherie Slovenia je francosko ime.
V slovenščini ime pomeni Mesnica Slovenija.

Slovenska mesnica je bila na pomembni lokaciji

Boucherie Slovenia je delovala več kot 50 let.
Prodajalna s slovenskimi mesnimi izdelki
je bila na zgodovinskem delu bulvarja Saint-Laurent.
Bulvar je široka velemestna cesta.

Lastnika sta zaprtje mesnice naznanila na Facebooku

Lastnika mesnice sta bila Lourdes Rodriguez in Jean Teixeira.
Lastnika sta zaprtje mesnice naznanila
na družbenem omrežju Facebook.

Svojim strankam sta se zahvalila
za dolgoletno zvestobo.

Razlog za zaprtje naj bi bil finančne narave
Lastnika mesnice nista povedala,
kaj je bil razlog,
da sta zaprla mesnico.

Lokalni kanadski mediji pa poročajo,
da naj bi bil razlog finančen.

Vzdrževanje trgovine je drago.
Lastnika si vzdrževanja trgovine
več ne moreta privoščiti.

Kranjska klobasa. Foto: MMC RTV SLO
Kranjska klobasa. Foto: MMC RTV SLO

Sendviči so bili ogromni in poceni

V mesnici so pripravljali sendviče s kranjsko klobaso.
Kranjska klobasa je slovenska tradicionalna klobasa.

Pripravljali so tudi sendviče z zrezki.
In sendviče s prekajenim mesom.

Prekajeno meso je sušeno meso.
Prekadi se z dimom.

Najbolje so se prodajali sendviči s prekajenim mesom.

Ljubitelji slovenskih mesnih jedi
so ob zaprtju mesnice žalostni.
Sendviči s pikantno klobaso so bili zelo veliki.
Sendviči so bili tudi poceni.

V mesnici so pripravljali tudi drugo hrano.

Pripravljali so:
- sveže meso,
- prekajeno meso,
- domače kislo zelje in
- kisle kumarice.

Kislo zelje, kuhan krompir, kranjska klobasa in prekajeno meso na krožniku. Foto: Pixabay
Kislo zelje, kuhan krompir, kranjska klobasa in prekajeno meso na krožniku. Foto: Pixabay

Slovenske mesnine sta Montrealu predstavila brata Godina

V Montrealu je tudi slovenska cerkev.
Cerkev se imenuje po svetniku Vladimirju.
Župnik v cerkvi svetega Vladimirja je Franc Letonja.

Franc Letonja je povedal,
da sta bili včasih na bulvarju Saint Lawrence
2 slovenski mesnici.

Mesnici sta vodila brata Godina.
Brata Godina sta bila iz Slovenije.
Prihajala sta iz okolice Slovenske Bistrice.
Slovenska Bistrica je mesto na severovzhodu Slovenije.

Brata Godina sta se v Kanado priselila
po 2. svetovni vojni.
2. svetovna vojna se je končala leta 1945.

Brata Godina sta že pokojna.
Pomeni, da sta že umrla.

Starejšemu bratu je bilo ime Tone.
Tone je bil izšolan mesar.
Odprl je mesnico z angleškim imenom
Slovenian Meat Products.
V slovenščini ime pomeni slovenski mesni izdelki.

Mlajšemu bratu je bilo ime Vili.
Vili je odprl mesnico s francoskim imenom
Specialite Slovenie.
V slovenščini to ime pomeni slovenske specialitete.

Specialiteta je posebna hrana,
ki je značilna za določen kraj, pokrajino ali državo.
Slovenske specialitete so značilne za državo Slovenijo.

Mesnico Specialite Slovenie so kasneje
preimenovali v Boucherie Slovenia.

Klobase. Foto: Pixabay
Klobase. Foto: Pixabay

Prodaja v slovenski mesnici je bila v zadnjih letih slaba

Župnik Franc Letonja je povedal tudi,
da sta nova lastnika mesnice
oglaševala v njihovem Katoliškem listu.

Pred nekaj leti pa sta sporočila,
da jima prodaja ne gre najbolje.
Zato sta prenehala z oglaševanjem.

Novica o zaprtju je zelo odmevna

Franc Letonja je presenečen nad tem,
kako odmevna je v lokalnih medijih
novica o zaprtju slovenske mesnice.

Odmevna novica je novica,
o kateri se veliko govori.
In se ji posveča veliko pozornosti.

Župnik je presenečen,
da je novica odmevna,
ker stari del mesta na bulvarju Saint-Laurent
že več let propada.

Starejši ljudje so se odselili.
Mlajši pa raje nakupujejo
v velikih trgovskih središčih.
Zato ne kupujejo v majhnih trgovinah,
kot je bila Boucherie Slovenia.