Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 25. maj. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 25. maj.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Prijatelji so povsod okoli nas! Tudi tisti iz Kočevja poskrbijo za Pepeta, ko potrebuje pomoč. In Pepe potrebuje dobro malico. Torej, gremo! Kakadudu že sedi v Pepemobilu … Pravi, da gre zraven! Dišeče pice in zabave sredi mesta ne bi zamudil za nič na svetu. Pica, prihajamo!

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Bubi in Boni nabirata robidnice in povabita še Bibija, naj se jima pridruži. Bibi zavrne njuno povabilo, zato se odločita, da bosta raziskali, zakaj noče z njima. Sledita mu do skrivnega kotička in ga zalotita, da se pogovarja s kokonom gosenice. Bibi jima pojasni, da je bila gosenica najprej jajčece, zdaj pa se je zabubila v kokon. Nenadoma se kokon začne tresti in prikaže se metulj. Sovicam razloži potek preobrazbe. Ko jih pokliče očka, jih metuljček pospremi do doma, v domačem gnezdu pa skupaj z mamico zapojejo pesmico o preobrazbi.

Cofek izgubi svoj prvi mlečni čekan in zobna miška bi mu prinesla darilo! A ker ima na obisku Rino, si zaželi, da ga dobi tudi prijateljica. Zato Cofek in Rina zobni miški pripravita prav poseben sprejem.

Ernest sreča svojega starega prijatelja Leona, s katerim sta v mladosti skupaj igrala. Leon vztraja, naj ga Ernest spet spremlja na turneji. Le kaj bo Celestinca brez Ernesta?

Lola in Flint obožujeta bovling, zato se odpravita v čisto pravo dvorano, namenjeno temu zabavnemu športu. Krogle kot za šalo podirajo keglje, vendar samo Flintove. Flint je očitno nadarjen za metanje in ciljanje. Lola pri tem žal nima sreče in postane zelo žalostna. Srečo ima le v tem, da je ob njej prijazni bratec Flint. Kako ji bo pomagal?

Potrkajmo na vrata Joninega vrtca in poglejmo, kako prijazna vzgojiteljica skrbi za navihano druščino. Kdo pride prvi in kdo bo zjutraj spet zamujal. Pripravila jim bo zanimivo presenečenje. Lovro se od tako izkušene vzgojiteljice lahko veliko nauči. Tudi sam bo pošasti Bu in Ba poskušal navdušiti za vrtec.

Zofa Zofka oponaša ogledalo. Kdo se je postavil pred njo? Po Izabelino Anka. Čeprav se zelo nenavadno obnaša. In zelo nenavadno govori. Predstavi se celo kot Gaki. Izabela se odloči za preizkus. In na obisk povabi I kot imitatorja. I je tudi črka, ki jo boste spoznali tokrat. Vabljeni v zofkasto družbo …

Če hočejo kupiti stanovanje, potrebujejo reees veliko denarja. Edina logična zamisel je torej, da priredijo dražbo in prodajo vse dragocene stvari, ki jih najdejo v stanovanju. Soseda Jože in Pižama sta že pripravljena, v občinstvu pa se skrivajo tudi drugi gostje – popolnoma nesumljivo oblečeni mladeniči in mladenke, ki prav tako dvigajo svoje loparčke in predmetom dvigujejo ceno. Medtem Mila in Ajša Tonja na terenu rišeta portrete, Lars in Ema sta obiskala Slamnikarski muzej, Jakob in Matija pa se urita v kamnoseštvu.

Will je uročen. In neviden. Čuti, da bo za vedno izginil. Teodozija ga poskuša rešiti. Urok za zdravljenje telesa ne pomaga, zato ji Safija predlaga, naj uporabi Ozirisovo žezlo. Kače kaosa dobro vedo, da je Teodozija našla žezlo in da se ga uči uporabljati.

THEODOSIA/Francija, Nemčija/ 2021

Scenarij: Joe Williams (po knjižni predlogi Theodosia and the Serpents of Chaos avtorja R.L.Lafeversa)
Režija: Matthias Hoene
V glavnih vlogah: Eloise Little, Yasmina El-Abd, nana Agyeman-Bediako, Frankie Minchella

V 9. oddaji se Juš prelevi v knjižnega in filmskega zapeljivca Darcyja, Rok pleše v dežju, za napetost v kvizu poskrbijo Ana, Matija in Voranc iz OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica (rumeni) ter Petja, Tilen in Nik iz OŠ Mengeš (vijolični), v Hitrih lončkih pa Jasmina, Nastja in Rubi iz OŠ Dobje ter Lili, Melany in Izak iz OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava, podružnica Pragersko. Hitre celice popeljemo v zabaviščni park in med domače ptice, z vprašanji topimo čokolado, hladimo štorklje in iščemo videodatoteke, labirint skoraj porušimo. Za koga je odločilno zadnje vprašanje, poglejte v Malih sivih celic.

Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Infodrom je informativna oddaja za mlade. Vsak petek ob 15. uri in 50 minut se ozre po iztekajočem se tednu in gledalcem predstavi najpomembnejše dogodke in zanimive vrstnike ter pojasni izbrane pojme s področja politike, družbe, narave in tehnologije. Voditelji oddaje so Katja Špoljar, Klara Eva Kukovičič in Maks Dakskobler.

Vas zanima, kako je videti sestanek posameznih centrov v velikih možganih? Ali veste, da se možgani v času odraščanja temeljito preoblikuejo in da se mladi lažje in bolje učite kot kasneje odrasli? Ali čez leta še poznamo odgovore na vprašanja iz četrtega razreda? V tokratni Osvežilni fronti vas čaka veliko zanimivega o možganih, pa tudi priljubljeni rubriki Dojenčka in Luža ljubezni ter nov Kviki kviz.

Na svetu porabimo za hlajenje kar 20 % vse elektrike, po napovedih pa naj bi se ta količina do leta 2050 potrojila. Hladiva, ki jih uporabljamo v hladilnih napravah, povzročajo 8 % vseh izpustov na svetu. Kako bi se učinkoviteje hladili z manjšim vplivom na okolje?
Nove tehnologije bodo manj univerzalne, vendar z drugimi dobrimi lastnostmi. Predstavili vam bomo posebno toplotno črpalko, daljinsko hlajenje in inovativni način hlajenja računalnikov. Pri različnih industrijskih procesih nastaja odpadna toplota. Kar 50 % je ne izkoristimo, ampak jo zavržemo. Kako bi jo lahko uporabili za hlajenje?

Ženska konferenca in Krščanski center Novo mesto

»Blagoslovljena žena, ki upa v Gospoda in je Gospod njeno zaupanje.« Ta svetopisemska misel je bila vodilo Ženske konference, ki je letos že 22. povezala članice iz evangelijskih cerkva in skupnosti iz vse Slovenije.

»Krščanski center Novo mesto deluje od leta 2015. Je del nacionalnega gibanja Krščanski center Slovenija, ki deluje pod okriljem »International Network of Churches«. V sodelovanju z organizacijo »Eastern European Mission« skrbijo tudi za izdajanje kakovostne krščanske literature.

Gostja 200. oddaje NaGlas! je nekdanja vrhunska atletinja Marija Šestak. Je slovenska državna rekorderka v troskoku, prejemnica več medalj na svetovnih in evropskih prvenstvih. S skokom 15,08 m v daljino ima šesti najboljši dvoranski rezultat vseh časov na svetu. Zakaj ima NaGlas! posebno mesto v slovenskem medijskem prostoru? Na to vprašanje odgovarjajo nekdanji in zdajšnji sodelavci v oddaji. Prisluhnili smo tudi nemško-kosovski pevki Ibadet Ramadani, ki je svoj prvi solo album ustvarila v gozdu.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Preverili smo kako uspešna sta Klub kraških ovčarjev in Kinološka zveza pri pridobivanju statusa protokolarnega simbola Slovenije za kraške ovčarje, opozarjamo na akcijo društva AETP ki želi Slovenijo brez kletk za kokoši in svinje, razložili bomo kakšen vpliv ima klima v avtu na našo žival in se sprehodili po Koseškem bajerju.
ozivalih@rtvslo.si

Uspešen proizvajalec stikal in vtičnic, podjetje Elektromaterial Lendava, piše inovativno zgodbo v svetu stikal in vtičnic že vse od leta 1963. Predstavili pa vam bomo poklic, ki je v samem vrhu po iskanosti med delodajalci. V slovenski industriji primanjkuje več sto varilcev.

"Jaz sem želela časopis, ki ima evropsko širino duha, ti pa si me pripeljal v trdnjavo moškega šovinizma" (Šejkova četrta žena iz Mojstrane)
Kolegij Bliska se odvija v fitnesu, ker naj bi na napravah člani redakcije uspešneje rojevali nove ideja. Vse namreč skrbi novica, da naj bi jih kupil nek arabski šejk. Rudijeva preganjavica ob šejkovem obisku ponovno vzcveti. Celo zmeraj točna Veronika je pozna: po Martinih navodilih kupuje darilo za šejka - zaradi Martinega izvirnega razumevanja slovenščine pride spet do zanimive pomote. V fitnesu pa se poleg kolegija razcveta tudi mlada ljubezen: Žiga zaupno potoži svoji izbranki o težavah s širjenjem svojega imperija.

Na presečišču dveh ranljivih skupin – gluhih, naglušnih in LGBT-oseb – smo spoznali naglušnega Naia Štagarja, mladega transaktivista, ki je letos pod okriljem zavoda TransAkcija organiziral okroglo mizo o sluhu. Pravi, da je znakovni jezik za nekatere ljudi, ki so obenem del LGBT-skupnosti, osvobajajoč. Med osebami z oviranostmi so tudi LGBT-osebe, čeprav se zaradi strahu pred izključitvijo iz primarne skupnosti le redko javno razkrivajo.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Zvečer Brina noče zaspati. Odkrije, da bo lahko dlje pokonci, če se v sanjah spremeni v sadnega netopirja. Končno zaspi in kot sadni netopir v sanjah poleti po nočnem nebu čez igrišče, kjer sreča očija, ki s prijatelji igra ragbi.

Danes naše identitete ne oblikuje več tisto, kar počnemo, ampak tisto, kar imamo. A kaj, ko nimamo nikoli dovolj. Z antropologom dr. Danom Podjedom in mag. Živo Kavko Gobbo iz društva za sonaraven razvoj Focus se bomo pogovarjali, koliko je nakupovanje v resnici stvar svobodne izbire, koliko pa stvar prisile; zakaj se zdi, da so naše želje neizmerne in kako jih brzdati? Si srečo lahko kupimo? Kaj s potratno porabo počnemo sebi in našemu planetu? Kako naj bi ravnal zmeren, etičen potrošnik?
Da je življenjski slog stvar izbire, sta prepričana Janja in Andrej Brečko, ki si sreče ne kupujeta, temveč jo ustvarjata na svojem samooskrbnem posestvu.
Tudi Alenka Nose, ki dotrajanemu in staremu pohištvu podarja novo življenje, dokazuje, da ni treba vsakega predmeta po nekaj letih zavreči in nadomestiti z novim in da vse staro vendarle ni brez vrednosti. Kako živeti bolje tudi z manj tehnologije, nam bo v rubriki Ah, ta splet! predstavil Filip Dobranič z Inštituta Danes je nov dan, zakonca Dolinšek, ki učinkovito rabo energije doživljata kot poslovni in osebni izziv, pa bosta razkrila, da se vsaka sprememba v manj potratno ravnanje začne pri uravnoteženem posamezniku. Piko na i oddaji bo pritisnila Katja Sreš, ki se z Ekologi brez meja že leta zavzema za manj stvari in s tem za manj odpadkov.

Najbolj navdihujoči so projekti, ukrojeni po merah in željah uporabnikov samih. Tik ob gozdu je zrasla prekrasna lesena hišica, ki mladi družini nudi varen pristan po vsakodnevnih obveznostih. Arhitekt je zasnoval dom, ki ponuja prostor množici interesnih dejavnosti in hobijev vseh družinskih članov. Torej dom, ki je mladi družini pisan na kožo.
Pokazali vam bomo primer odličnega družinskega medgeneracijskega sodelovanja, pri katerem so tudi starši poskrbeli za svoje udobno bivanje. Odločili so se, da na zrela leta ne potrebujejo več toliko kvadratnih metrov, zato so zgornjo etažo hiše odstopili sinu, spodaj pa si za svoja še vedno zelo aktivna leta uredili dovršeno in dinamično stanovanje, v katerem je vsega ravno prav.
Dandanes so mladi soočeni z velikim izzivom pri iskanju lastnega domovanja. Pomanjkanje primernih stanovanj in vrtoglave cene nepremičnin so velika prepreka njihovi želji po neodvisnosti, zato je marsikdo primoran iskati rešitve drugod. Tako si je v Zgornji Savinjski dolini mlad par v nadstropju družinske hiše ustvaril nadvse ličen in topel prvi skupni dom. Mlada lastnika sta zavihala rokave in se z veliko mero iznajdljivosti ter marljivosti izognila nekaterim največjim stroškom.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Lani so dobavitelji električne energije iz omrežja izklopili več kot devet tisoč odjemalcev, največkrat zaradi neplačanih računov. Ti se najpogosteje kopičijo v gospodinjstvih. Kakšne možnosti imajo vsi, ki ne zmorejo plačevati računov, in kdaj pristojne ustanove soglašajo z nujno oskrbo? O tem v oddaji, v kateri boste videli tudi, kako hitro se vname požar pri električnih vozilih in kako zahtevno je gašenje.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V zadnji oddaji sezone bo joker gostil geografa Tomaža Primožiča z Blok. Dela v državni upravi na področju kmetijstva, sicer pa v prostem času ljubiteljsko izdeluje lesene predmete. Tudi v kuhinji se odlično znajde, njegova specialiteta pa je marmorni kolač. Ima štiri otroke in zares so aktivna družina. Pozimi tečejo na smučeh, poleti kolesarijo. Veliko tudi berejo in prirejajo družinska tekmovanja v branju. V jokerju mu je na pomoč priskočila sodelavka in prijateljica Nina Tomec.

Zabavna analiza aktualnega dogajanja v Sloveniji in svetu.
Vsako soboto zvečer v oddaji Kaj dogaja? ekipa ustvarjalcev skozi ostro prizmo politične satire brez milosti v provokativnih skečih, vrhunskih imitacijah slovenskih in tujih znanih osebnosti, legendarnih glasbenih priredbah, intervjujih z zanimivimi gosti in drugih rednih rubrikah v formatu novičarske oddaje komentira aktualne dogodke tekočega tedna.
Skozi oddajo vas vodi voditeljski par, ki ga sestavljata imitator in pevec Tilen Artač in igralka Alenka Marinič, skupaj z občasnima rednima sodelavcema, stand up komikom Admirjem (magistrom) Baltićem, ki bo v Besedi tedna še vedno širil obzorja in meje slovenskega jezika, ter kantavtorjem Robertom Petanom, ki bo novi rubriki (s)HIT Tedna vsak teden postregel z novimi presenečenji iz domačih glasbenih lestvic. Skeče, besede in besedila pripravljata tekstopisec Jernej Celec in TV-multipraktik Igor Bračič, ki bo še vedno skrbel tudi za ažurne preobleke največjih slovenskih glasbenih uspešnic v rubriki Mala terasa.
Nihče zares ne ve, kaj se dogaja, mi se vsaj sprašujemo.

21:35
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

21:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Po resničnih dogodkih posneta in srh vzbujajoča drama o odvetniku, ki je v imenu zastrupljenih prebivalcev zaradi dolgotrajne zgodovine onesnaženja okolja z nevarnimi nenadzorovanimi kemikalijami vložil tožbo proti veliki ameriški korporaciji.

Robert Bilott je ugleden korporacijski odvetnik, ki je vso kariero posvetil zastopanju velikih podjetij kemične industrije. Nekega dne pride k njemu v pisarno moški s trditvijo, da je vse mesto onesnaženo s kemičnimi stranskimi proizvodi, kar pogubno vpliva na živali in ljudi.

Robert gre v majhno mesto raziskat stanje in dojame, kakšne posledice pušča kemična industrija na ljudeh in okolju, ter tudi dejstvo, da so vsa poročila kemičnih podjetij, njegovih dotedanjih strank, prirejena. Kot poznavalec stanja vloži tožbo proti enemu največjih ameriških podjetij, da bi dokazal, da že 40 let prikriva informacije o zastrupljanju pitne vode. Da bi razkril skrivnosti vplivnežev, se Robert spusti v pravno vojno, za zadostitev pravice pa tvega kariero, družino in lastno življenje.

Originalni naslov: DARK WATERS
Leto produkcije: 2019
Država: ZDA
Žanr: drama
Režija: Todd Haynes
Scenarij: Mario Correa in Matthew Michael Carnahan po članku Nathaniela Richa
Igrajo: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Pullman

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov