Tožilstvo Stefanu Cakiću očita uboj igralca v stanju zmanjšane prištevnosti 18. junija lani v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović
Tožilstvo Stefanu Cakiću očita uboj igralca v stanju zmanjšane prištevnosti 18. junija lani v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na sojenju Stefanu Cakiću pričala izvedenca

Sodna izvedenca Jože Balažic in Gregor Haring sta pričala o poškodbah na žrtvi in o krvnih sledeh, najdenih na kraju dogodka. Balažic je sodnemu senatu pojasnil, da je imela žrtev 17 vbodnih in obrambnih ran, usodni zanj pa sta bili vbodni rani, ki sta poškodovali pljuča in vranico. Krvavitev iz teh dveh organov je v nekaj minutah povzročila igralčevo smrt, je pojasnil Balažic.

Glede na poškodbe, njihovo mesto na telesu in obliko je po njegovih besedah mogoče sklepati, da je šlo za "dinamični dogodek dveh akterjev", ki je potekal nekaj časa. Po izvedenčevem mnenju je celotno dogajanje trajalo do pol ure, a ne manj kot 10 do 15 minut, zadnje vbodne rane pa je žrtev prejela, ko je bila že v šoku zaradi krvavitve. Rane so bile po opisu izvedenca na zgornjem delu trupa, nekatere je opisal kot "zgrešene zadetke", obrambne poškodbe pa je Balažic našel na dlaneh in rokah žrtve.

Toksikološka analiza je po besedah Balažica pokazala vsebnost alkohola in kokaina v telesu žrtve.

Analiza sledi
Izvedenec Haring je analiziral krvne sledi v stanovanju, kjer je umrl Tič. Po njegovih ugotovitvah se je celotno dogajanje, ki je vodilo v igralčevo smrt, začelo v kuhinji in se skozi jedilnico preselilo v spalnico, kjer je žrtev obležala. Tudi po Haringovem mnenju je celotno dogajanje trajalo več kot pet ali deset minut.

Cakićev zagovornik Gorazd Fišer je prepričan, da je celotno dogajanje potekalo bistveno hitreje, okoli dve minuti. Zato je predlagal, naj izvedenec izračuna, koliko krvi je bilo kje na tleh. Balažic je na vprašanje sodnika Cirila Keršmanca pojasnil, da je krvavenje iz pljuč in vranice gotovo trajalo dlje.

V krvi ni bilo droge za posilstvo
Haring je bil tudi dežurni zdravnik za potrebe mrliško-ogledne službe na dan smrti Gašperja Tiča, zato je bil skupaj s policijo tudi na kraju dogodka. Opravili so tudi telesni pregled obdolženca, pri katerem niso našli poškodb, tudi v njegovi krvi ni bilo sledu droge za posilstvo (GHB) - kri so mu sicer odvzeli sedem ur po uboju, je povedal.

Ker je policija tako dolgo čakala na odvzem telesnih tekočin, je to povzročilo, da prisotnosti GHB-ja v njegovem telesu ne bi bilo mogoče dokazati tudi, če je ta bil, je opozoril obdolženčev odvetnik Fišer.

Sojenje se bo nadaljevalo v petek, ko bosta pričala izvedenca psihiatrične stroke. Tožilstvo Cakiću očita uboj igralca v stanju zmanjšane prištevnosti 18. junija lani v Ljubljani.

Na sojenju Stefanu Cakiću pričala izvedenca