Slovenski premier je zdaj pred prvo pomembno potezo - najti mora novega kandidata ali kandidatko za komisarja. Foto: BoBo
Slovenski premier je zdaj pred prvo pomembno potezo - najti mora novega kandidata ali kandidatko za komisarja. Foto: BoBo
Cerar bo iskal novo ime
Kdo bi lahko nadomestil Bratuškovo?

Cerar, ki se v Milanu udeležuje izrednega vrha EU-ja o zaposlovanju, je po zavrnitvi Alenke Bratušek kot podpredsednice Evropske komisije in evropske komisarke, odgovorne za energetsko unijo za Televizijo Slovenija povedal, da je vlada zdaj pred pomembno nalogo, da sprejme odločitev o novem kandidatu in da bo v prihodnjih dneh našel ustreznega kandidata. Povedal je, da se bo še danes o tem pogovarjal s koalicijskimi partnerji in da bodo novo ime predstavili v roku dveh ali treh dni.

Na vprašanje, ali bodo novega komisarja ali komisarko iskali tudi v njegovi stranki SMC, je Cerar odgovoril, da bi lahko prišel kandidat oz. kandidatka tudi iz njegove stranke, a je še prezgodaj, da bi o imenih javno govoril, z imenom pa se bodo morali strinjati vsi koalicijski partnerji.

Slovenija bi z Bratuškovo dobila pomemben položaj
Slovenski premier je povedal še, da dogodek s komisarsko kandidatko Alenko Bratušek, ki so jo v odborih za energijo in okolje zavrnili, obžaluje, saj bi Slovenija z njo dobila podpredsedniško mesto in pomemben resor v novi Evropski komisiji. Povedal je, da ne želi ugibati, ali bo Slovenija ohranila podpredsedniški položaj v komisiji, je pa dejal, da se bo pozanimal, kakšna je situacija.

Cerar je povedal še, da se je v Milanu srečal s številnimi evropskimi politiki in da so se pogovori vrteli predvsem okoli nastopa in kandidature Bratuškove. Dodal je še, da so mu nekateri sogovorniki dali kar nekaj dobrih in pomembnih nasvetov.

Imena že krožijo
O morebitnih novih imenih bo Cerar s svojo ministrsko ekipo razpravljal že na četrtkovi seji vlade, že ves dan pa se kot mogoča kandidatka omenja ministrica brez listnice, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violeta Bulc, a je Cerar jasno povedal, da je o imenih še prezgodaj govoriti.

Židan navija za Fajonovo
Predsedujoči SD-ju in minister za kmetijstvo Dejan Židan je dejal, da ga zavrnitev Alenke Bratušek ni presenetila, saj je bila znana že prej. Po njegovem mnenju gre tu predvsem za poraz Junckerja, saj je vedel, da je Bratuškova kot premierka naredila veliko koristnih stvari, a da za položaj evropske komisarke v domači javnosti nima podpore, in to bi Juncker moral upoštevati.

Židan je povedal še, da evropski socialisti in predstavniki ljudske stranke menijo, da bi bila idealna kandidatka za komisarsko mesto Tanja Fajon, ki bi pravilno uravnotežila razmerje med političnimi frakcijami v Evropski komisiji, poleg tega je tudi visoka predstavnica v skupini S&D. Povedal je, da je bilo Sloveniji neuradno ponujeno "zelo pomembno komisarsko mesto" za Fajonovo, zato upa, da pri odločanju o novem komisarskem kandidatu ne bo prvo merilo politična pripadnost, ampak to, kaj je koristno za Slovenijo.

Kateri resor bi Fajonova lahko prevzela, Židan ni povedal, so pa mediji že poročali, da bi lahko prevzela ali resor za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo ali pa resor za promet. Podpredsedniško mesto v Evropski komisiji pa je Slovenija izgubila že pred dnevi, je še povedal Židan.

DeSUS: Cerar bo izbral novo ime
Predsednik DeSUS-a in zunanji minister Karl Erjavec, ki je bil tudi eden izmed treh kandidatov na slovenskem komisarskem seznamu, se na dogajanje v povezavi z Bratuškovo še ni odzval. Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša pa je prepričan, da bo Cerar želel predlagati svojega kandidata za komisarja in ne bo ostalo pri izbiri s seznama, ki je bil poslan v Bruselj. Prepričan je, da bo Juncker želel kandidatko.

Cerar bo iskal novo ime
Kdo bi lahko nadomestil Bratuškovo?