Juncker po letu 2019 ne bo več kandidiral za mesto predsednika Evropske komisije. Foto: Reuters
Juncker po letu 2019 ne bo več kandidiral za mesto predsednika Evropske komisije. Foto: Reuters
Juncker z Niglom Farageem, zdaj že nekdanjim vodjem evroskleptične britanske stranke UKIP. Foto: Reuters

"Bila je prijetna predvolilna kampanja, vendar druge ne bo, ker drugič ne bom kandidiral," je zatrdil Juncker za nemški radio Deutschlandfunk.

62-letni nekdanji konservativni luksemburški premier in dolgoletni vodja evroskupine je vodenje Evropske komisije prevzel novembra 2014. Mandat predsednika komisije traja pet let, število mandatov ni omejeno.
Predsednika izvršnega organa EU-ja izvoli Evropski parlament na predlog Evropskega sveta, ki ga sestavljajo voditelji držav ali vlad.

Juncker je bil na položaj izvoljen kljub ostremu nasprotovanju Velike Britanije, ki pa zdaj tako ali tako zapušča Unijo. Juncker je pozval države EU-ja, naj bodo močne in enotne pri spoprijemanju z izzivi, je pa priznal, da resno dvomi, ali imajo članice enake cilje.

Pesimist glede enotne Evrope
"Je prišel čas, ko mora EU pokazati enotnost in povezanost? Da, kar se tiče brexita in ameriškega predsednika Donalda Trumpa (...), vendar imam upravičene dvome, da se bo to zares zgodilo. Ali si Madžari in Poljaki želijo istih stvari kot Nemci in Francozi? Resno dvomim," je dejal Juncker.

"Preostalih 27 držav EU-ja še ne ve, a Britanci dobro vedo, kako se bodo s tem spopadli. Državi A bi lahko ponudili to, državi B ono, državi C pa spet nekaj drugega, na koncu pa ne bo enotne evropske fronte," je črnogled Juncker.