Voditelji EU-ja se bodo zdaj posvetili razpravam o prihodnji usmeritvi povezave. Foto: Reuters
Voditelji EU-ja se bodo zdaj posvetili razpravam o prihodnji usmeritvi povezave. Foto: Reuters
David Cameron
Cameron je po referendumu napovedal odstop s položaja britanskega premierja. Foto: Reuters

V torek so se v Bruslju na prvem vrhu po referendumu v Veliki Britaniji, kjer so volivci podprli izstop iz Evropske unije, zbrali voditelji osemindvajseterice, kjer se jim je verjetno še zadnjič pridružil britanski premier David Cameron.

Voditelji EU-ja so pokazali razumevanje, da je po referendumu potrebnega nekaj časa, da se stvari umirijo, a vseeno pričakujejo, da bo britanska vlada čim prej natančno pojasnila svoje namere. "To je zelo jasno sporočilo, ki ga bo Cameron odnesel v London," je na novinarski konferenci po pogovorih voditeljev osemindvajseterice v torek zvečer dejal Tusk.

Kot je voditelje obvestil Cameron, bo postopek v skladu s 50. členom pogodbe o EU-ju sprožil novi britanski premier, ki naj bi ga predvidoma dobili septembra. Cameron je po pogovorih povedal, da so voditelji izrazili spoštovanje do odločitve britanskih volivcev, hkrati pa jih odločitev žalosti in jo obžalujejo. "Naši partnerji so iskreno žalostni, da nameravamo zapustiti to organizacijo," je dejal. Sam sicer obžaluje izid referenduma, ni mu pa žal, da je bil referendum izveden. "To je bilo treba narediti," je prepričan.

Nič pogajanj pred formalnim obvestilom
"Upam, da bo prihodnja britanska vlada namero o izstopu iz EU-ja objavila čim prej. Želimo, da se postopek po 50. členu sproži čim prej," je poudaril Juncker, ki se je zavzel, da se pospeši proces. "Nimamo mesecev za meditiranje, da bi ukrepali," je dejal in znova potrdil, da se pogajanja, dokler Britanci ne bodo v pisni obliki sporočili svoje namere o izstopu, ne bodo začela. Komisarjem in osebju Evropske komisije sem dal navodila, naj ne privolijo v pogajanja z Londonom, dokler ne bo formalnega obvestila, je povedal Juncker.

Evroskeptičnim britanskim politikom je predsednik Evropske komisije namenil tudi nekaj ostrih besed in jih skupaj z evroskeptičnimi britanskimi mediji označil za glavne krivce brexita. Opozoril jih je, naj se ne čudijo, če jim volivci verjamejo, ko leta in leta govorijo, da je nekaj narobe z EU-jem in od jutra do večera obtožujejo Bruselj, da je pod nadzorom birokratov in tehnokratov. "Kriviti Bruselj dan za dnem, s tem začeti zjutraj in zaključiti zvečer ... Govoriti svojim ljudem, da je Bruselj pod nadzorom evropskih birokratov in tehnokratov ... Ne bodite presenečeni, če vam verjamejo."

Propad na štirih ravneh
Nizozemski premier Mark Rutte, ki je v prvi polovici leta predsedoval EU-ju, je na skupni novinarski konferenci s Tuskom in Junckerjem dejal, da bi morali dati Veliki Britaniji več časa, preden se sproži 50. člen pogodbe o EU-ju, saj je po njegovih besedah država propadla politično, monetarno, ustavno in gospodarsko. To se po njegovih besedah zgodi, če kdo misli, da je odhod iz skupnega trga pametna ideja.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da je odločitev o izstopu nepreklicna. "Ne vidim načina, kako bi to spremenili," je dejala po končani delovni večerji voditeljev osemindvajseterice, na kateri o možnosti spremembe odločitve ni bilo govora. "To ni čas za pobožne želje," je dejala. "Referendum je realnost." Merklova je podprla idejo Tuska, da se septembra na neformalnem vrhu zberejo voditelji 27 članic brez Velike Britanije.

Nič popuščanja v pogajanjih
Francoski predsednik Francois Hollande je izključil možnost, da bi Veliki Britaniji na pogajanjih glede njenega prihodnjega dostopa do evropskega notranjega trga popuščali. Če želijo Britanci še naprej imeti dostop, morajo spoštovati vsa štiri načela notranjega trga, je dejal. To, da bi Velika Britanija imela koristi od prostega pretoka blaga, storitev in kapitala, hkrati pa omejila prosti pretok ljudi, ne pride v poštev, je bil jasen Hollande. "Štiri svoboščine ali nobena," je dodal.

Voditelji 27 držav članic EU-ja bodo v Bruslju danes nadaljevali razpravo o prihodnosti povezave po referendumski odločitvi britanskih volivcev. Neformalno srečanje bo potekalo brez britanskega premierja.

Vrh EU-ja z jasnim sporočilom Britancem
Vrh EU-ja z jasnim sporočilom Britancem