Silvane Koch-Mehrin bo obdržala evropski poslanski stolček. Foto: EPA
Silvane Koch-Mehrin bo obdržala evropski poslanski stolček. Foto: EPA

40-letna Koch-Mehrin je v sredo zvečer pisno sporočila, da nepreklicno in nemudoma odstopa z mesta vodje delegacije predsedstva nemških liberalcev (FDP) v Evropskem parlamentu in z mesta podpredsednice Evropskega parlamenta, obdržala pa naj bi svoj mandat v Evropskem parlamentu. Z odstopom je Koch-Mehrinova izgubila tudi položaj v predsedstvu FDP-ja.

Očitkov o plagiatorstvu doktorata Koch-Mehrinova ne ob odstopu ne v preteklosti ni komentirala, je pa sporočila, da ne želi biti tarča napadov, z odstopom pa naj bi po lastnih besedah želela preprečiti, "da bi bila vsa njena družina obremenjena z javnimi razpravami".

Njena odločitev o odstopu je povezana tudi s kongresom stranke, ki se začne v petek, na njem pa bo stranka dobila novo vodstvo. "Upam, da bom s tem svoji stranki omogočila nov začetek z novim vodstvom," je še pojasnila.

Koch-Merinova prepisala najmanj 20 strani
Nemško državno tožilstvo v Heidelbergu je sredi aprila sprožilo preiskavo proti Koch-Mehrinovi, saj naj bi ta v svoji doktorski disertaciji prepisovala, pri tem pa ne navedla vira in si tako tuja avtorska dela prisvojila.

Spletna platforma VroniPlag Wiki je zapisala, da naj bi Koch-Mehrinova v svojem doktoratu z naslovom Zgodovinska monetarna unija med gospodarstvom in politiko prepisala najmanj 20 strani, ne da bi jih pravilno navajala. Preverjanje 227 strani dolge disertacije Koch-Mehrinove na univerzi še traja.

Pred dobrima dvema mesecema je v Nemčiji zaradi plagiatorstva doktorskega dela z mesta obrambnega ministra odstopil Karl-Theodor zu Guttenberg.