Borut Pahor se je z Jadranko Kosor prvič srečal konec julija na hrvaškem gradu Trakošćan. Foto: EPA
Borut Pahor se je z Jadranko Kosor prvič srečal konec julija na hrvaškem gradu Trakošćan. Foto: EPA
Jadranka Kosor
Kosorjeva si veliko obeta v prihodnjih mesecih. Foto: EPA
Pahor o jutrišnjem srečanju

Jadranka Kosor se bosta jutri dopoldne v Ljubljani ponovno sešla. Mediji pričakujejo umik blokade pogajanj z EU-jem.

Gre za drugo srečanje med Pahorjem in Kosorjevo, prvo se je zgodilo konec julija na hrvaškem gradu Trakošćan, kjer sta se tudi dogovorila, da bodo mejno vprašanje reševali s tiho diplomacijo. Po tem srečanju sta se dvakrat sestala tudi že zunanja ministra obeh držav, Samuel Žbogar in Gordan Jandroković. Po poročanju TV Slovenija naj bi se premiera pogovarjala o načinu reševanja mejnega vprašanja in morda tudi o tem, kako naj bi se pogajalski proces nadaljeval že oktobra. Po poročanju nekaterih slovenskih in hrvaških medijev, naj bi državi trenutno iskali le način za deblokado hrvaških pristopnih pogajanj. Hrvaška naj bi tako bila pripravljena umakniti vse sporne dele, za katere Slovenija trdi, da prejudicirajo mejo, od Slovenije pa pričakuje, da umakne blokado poglavji v pogajanjih z Evropsko unijo.

Je dogovor o meji tokrat res blizu?
Pahor je po seji vlade napovedal, da bosta s Kosorjevo nadaljevala pogovore o rešitvi spora glede meje in jih morda, "kolikor je v najini pristojnosti", tudi uspešno končala. Če bo uspeh dosežen, se bo reševanje zapleta nadaljevalo z vsemi potrebnimi usklajevanji s parlamentarnimi strankami na obeh straneh in "nenazadnje v parlamentu", je napovedal Pahor. S predstavniki parlamentarnih strank se sicer namerava sestati prihodnji teden.

Premier je deblokada hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo do konca leta označil za "realno", "če bodo izpolnjeni pogoji, ki jih je Slovenija navedla v pogovorih" v zadnjem mesecu.

Kosorjeva naj bi že govorila s hrvaškimi politiki
Po poročanju TV Slovenija pa naj bi Kosorjeva s hrvaškimi poslanci že sestala. Kot so neuradno izvedeli, naj bi se premierka najprej najprej sestala s predstavniki koalicije, nato pa z Vesno Pusić, predsednico parlamentarnega odbora za spremljanje hrvaških pogajanj z Evropsko unijo. S predstavniki ostalih parlamentarnih strank naj bi Kosorjeva govorila po telefonu.

Sicer pa so pri TV Slovenija izvedeli še, da naj bi zaživel predlog francoskega predsedstva EU, in sicer , da bi Hrvaška s pisno izjavo potrdila, da z dokumenti ne prekjudicira meje, obenem pa naj bi sporno dokumentacijo odmaknila.

"Težava bi lahko bila rešena še letos"
Kosorjeva je precej optimistična. V pogovoru za avstrijski radio je dejala, bi bila lahko težava s Slovenijo rešena še letos, pogajanja z EU-jem pa končana do sredine prihodnjega leta.

Hrvaška premierka je še zagotovila, da bodo storili vse, da bi se res rešila odprta vprašanja. "V pogajanja je vključeno resnično zelo malo ljudi. S premierjem Borut Pahor sva se dogovorila glede okvira, v katerem potekajo pogajanja," je dejala Kosorjeva in ocenila, da pogajanja potekajo v pravi smeri.

Kosor: Dosegli smo ozračje zaupanja
Po besedah Kosorjeve sta obe strani dosegli ozračje zaupanja in obojestranskega spoštovanja. "Več ne morem povedati, ker smo se dogovorili, da o podrobnostih ne bomo govorili v javnosti, dokler ne bomo dosegli soglasja v vseh točkah," je dejala in znova izrazila prepričanje, da bo v "doglednem času zadeva urejena".

"Ko bo blokada umaknjena, bomo pripravljeni hitro odpreti in zapreti pogajalska poglavja. Prepričana sem, da obstaja dovolj energije in volje, da bomo uresničili cilj, in sicer do sredine prihodnjega leta," je še dejala hrvaška premierka in ob tem pojasnila, da je Hrvaška delala pristopna pogajanja tako, kot da slovenska blokada ne bi obstajala.

Pahor o jutrišnjem srečanju