Kljub zelo slabemu začetku leta in kljub brexitu delniški indeksi v New Yorku dosegajo sveže rekorde. Foto: Reuters
Kljub zelo slabemu začetku leta in kljub brexitu delniški indeksi v New Yorku dosegajo sveže rekorde. Foto: Reuters
Lufthansa
Delnice Lufthanse so bile v petek med tistimi, ki so v indeksu DAX izgubile največ. Tečaj se je znižal za več kot odstotek, na 10,31 evra, potem ko je podjetje opozorilo, da dobiček ne bo dosegel pričakovanj, britanska investicijska banka HSBC pa je znižala ciljno vrednost delnic na 7,25 evra. Foto: Reuters
Borussia Dortmund
Potem ko se je Mario Götze odločil za vrnitev k Borussii Dortmund, je porurski klub dobil še eno močno okrepitev: Andreja Schürrleja. Vlagatelji so politiko slovitega nogometnega kluba (edinega nemškega kluba, ki kotira na borzi) ocenili pozitivno, saj so se delnice v potek podražile za skoraj dva odstotka, na 4,02 evra. Foto: EPA
Osrednji indeks Ljubljanske borze SBITOP je v petek spet splezal nad 700 točk. Delnice Krke so se zadnji teden podražile za 2,48 odstotka, na 57,39 evra, delnice Cinkarne Celje, ki naj bi bile kmalu vključene v izračun indeksa SBITOP (kar pomeni večjo likvidnost), pa za skoraj tri odstotke in pol, na 87,88 evra. Foto: BoBo

Elitni indeks Dow Jones je v sredo, ko so vlagatelji s petodstotno rastjo delnic nagradili spodbudne poslovne rezultate Microsofta, pri 18.622 točkah postavil novo rekordno vrednost, teden pa je končal pri 18.570 točkah, kar pomeni 0,3-odstotno tedensko rast. Od letošnjega dna se je Dow Jones odlepil že za 20 odstotkov, od tega je samo v štirih tednih pridobil skoraj deset odstotkov. Prihodnji teden bo v ospredju dvodnevno zasedanje ameriške centralne banke, ki se bo začelo v torek (nihče ne verjame, da bi Fed utegnil zvišati obresti, bodo pa vsi "lovili" morebitne namige, ali zaostrovanje denarne politike sledi septembra), v petek pa bo trg z zanimanjem čakal na objavo podatkov o ameriški gospodarski rasti v drugem četrtletju. Med podjetji, ki bodo objavila poslovne rezultate, izpostavimo tehnološke velikane Apple (mimogrede: pojavili so se namigi, da bo septembra na trgu novi iphone 7), Alphabet, Amazon in Facebook.
Pokemoni v nebo poslali vrednost delnic Nintenda
Velika zgodba tega poletja, igra Pokemon Go, vpliva tudi na delniško dogajanje. Vrednost delnic Nintenda, ki lastnikom pametnih telefonov ponuja aplikacijo Pokemon Go, se je v dobrih dveh tednih podvojila, tako da je tržna kapitalizacija Nintenda zdaj celo večja od Sonyja. Priljubljena virtualna igra je pozitivno vplivala na cene delnic še nekaterih večnacionalnih podjetij, kot so McDonald's, Google in Apple. Applove delnice so tako zadnji teden spet presegle mejo 100 dolarjev. Raziskava družbe Needham & Company je pokazala, da bi imel lahko Apple na račun igre Pokemon Go v prihodnjih dveh letih skoraj tri milijarde dolarjev dodatnih prihodkov. Sicer pa je aplikacija šele od tega petka na voljo tudi na Japonskem. Igra je obnorela prebivalce, na podzemnih železnicah so morali zaradi varnosti opozoriti potnike, naj med čakanjem na vlak ne lovijo pošasti.

Dow Jones (ZDA)

18.570 točk

Nasdaq (ZDA)5.100
DAX30 (Frankfurt)10.147
Nikkei (Tokio)16.627
10-letne slov. obv.donos: 0,87
10-letne am. obvezn.donos: 1,57
EUR/USD

1,0976

EUR/CHF

1,0831

bitcoin652 USD
nafta brent45,73 USD
zlato

1.322 USD

euribor (6-mesečni)-0,189 %


Nafta zdrsnila najnižje po maju
Cene nafte so bile v zadnjih dneh pod prodajnim pritiskom, glavni vzrok pa lahko iščemo v novih dokazih, da na trgu še ni ravnovesja, saj je ponudba še vedno precej višja od povpraševanja. Zaloge v ZDA so za ta čas rekordno visoke, v tankerjih in v skladiščih so tudi v Evropi in Aziji presežne količine. Sentiment med naftnimi trgovci sta malce zamajala tudi podatka, da je izvoz z juga Iraka v prvih 21 dneh julija v povprečju dosegal 3,28 milijona 159-litrskih sodov dnevno, kar je več, kot je bilo junijsko povprečje (3,18 milijona sodov), in da je število dejavnih naftnih vrtin v ZDA zadnji teden poraslo četrtič zapored, tokrat za 14 (na 371). Kakor koli, za 159-litrski sod nafte je bilo treba v petek plačati le še 45,26 dolarja, kar je najmanj po 11. maju. V vsem tednu se je nafta pocenila za skoraj pet odstotkov.

Baker na poti navzdol
"Ideja o uravnoteženju naftnega trga v drugi polovici leta 2016 je za zdaj bolj iluzija," so komentirali pri banki UBS, medtem ko nekateri že napovedujejo, da bo nafta v kratkem padla na 40 dolarjev. Pri Goldman Sachsu menijo, da bo bližnja prihodnost neugodna ne le za cene nafte, ampak tudi za cene bakra, ki naj bi zaradi podobnega razloga kot nafta (torej zaradi presežne ponudbe) s 5.000 zdrsnile na 4.000 dolarjev. V času, ko se na valutnih trgih vsaj pri paru evro/dolar ne dogaja nič razburljivega (evro že nekaj časa niha okrog vrednosti 1,10 dolarja), bi tako vlagateljem po mnenju Goldman Sachsa še največ veselja utegnila prinesti stava na zlato. "Kot radi rečemo, je dolga pozicija na zlatu isto kot kratka pozicija na političnem prizorišču in glede na trenutno okolje je zlato prava izbira," so zapisali.

Brexit gospodarstvu še ne povzroča večje škode
Brexit za zdaj Evropi (če odštejemo Veliko Britanijo) ni prizadejal vidnejše škode. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) za industrijo in storitve, ki ga izračunava analitska hiša Markit, je v območju evra julija z junijskih 53,1 točke resda zdrsnil na 52,9 točke, kar je najmanj po januarju 2015, a je vseeno presegel pričakovanja. Precej strahov je bilo, da bodo teroristični napad v Nici ter politična in gospodarska negotovost, ki sta nastali po britanskem izstopu iz EU-ja, vplivali na poslovno dejavnost, ki ga meri indeks PMI, vendar so nepričakovano spodbudni podatki iz Francije in Nemčije indeks PMI obdržali varno nad vrednostjo 50, kar je meja med krčenjem in rastjo. "Predvsem je spodbudno, da se izboljšuje rast zaposlovanja, pri čemer podjetja niso preveč občutila negotovosti, ki je nastala po brexitu," je komentiral glavni ekonomist pri Markitu Chris Williamson.