Bank of America si lahko vsaj nekoliko oddahne. Foto: Reuters
Bank of America si lahko vsaj nekoliko oddahne. Foto: Reuters

Investicijsko podjetje bo kupilo 50.000 prednostnih delnic banke, za delnico pa bo odštelo 100.000 dolarjev. Na napovedan posel, ki kaže na veliko zaupanje v banko, so se že odzvali vlagatelji in delnica banke je pridobila 14,6 odstotka. Delnice so na začetku tedna izgubile več kot polovico vrednosti, ki so jo imele na začetku leta.

Številni menijo, da ima banka preslabo kapitalsko ustreznost, poleg tega pa se spopada z visokimi sodnimi stroški. Od začetka leta je morala za poravnave, povezane s hipotekarnimi posli, ki so se izkazali za ničvredne, odšteti že 12,7 milijarde dolarjev.

"Banka je osredotočena na svoje stranke"
"Bank of America je močna banka z dobrim vodstvom," je ob objavi posla dejal bogataš in znan investitor Buffet. Ustanova se lahko pohvali z neutrudnim premagovanjem aktualnih izzivov in s sposobnostjo ustvarjanja dobička, je dejal in dodal, da je banka osredotočena na svoje stranke, pri čemer dela tako, da bi jim služila kar najbolje. "To je strategija banke, obenem pa je to tudi tisto, kar si želijo komitenti," je zatrdil.

Buffetovo reševanje banke Bank of America spominja na zgodbo ameriške investicijske banke Goldman Sachs. Berkshire Hathaway je tudi tej banki na vrhuncu finančne krize leta 2008 pomagal s petimi milijardami dolarjev, kar je bilo ključnega pomena za uspešen spopad banke s težavami. Pozneje je Goldman Sachs Buffetove delnice odkupil nazaj.