Razkrite nepravilnosti, povezane s Tešem, se kopičijo iz dneva v dan. Foto: BoBo
Razkrite nepravilnosti, povezane s Tešem, se kopičijo iz dneva v dan. Foto: BoBo
Dermol zanika vse očitke in se sprašuje, čemu je bila potrebna tako nenadna zamenjava. Foto: BoBo
Dermol odločno zavrača očitke



Dermol, ki je bil od ponedeljka za konkretnejše odzive nedosegljiv, je v pisnem odzivu za javnost navedel, da mu je poslovodstvo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) sklep o odpoklicu s funkcije direktorja družbe vročilo prek pooblaščene odvetnice, čeprav bi sam takšno novico pričakoval od odgovorne osebe, v tem primeru generalnega direktorja HSE-ja Blaža Košoroka.

Eberlinca obtožil, da je soglašal s pogodbami
V sklepu o odpoklicu z mesta direktorja Teša so po Dermolovih besedah navedene tri očitane mu kršitve, ki pa jih odločno zavrača. "Dejstvo je, da očitkov ne sprejemam, saj vem, da so bile vse odločitve sprejete s skrbnostjo dobrega gospodarja, pri vseh odločitvah, tudi teh, ki se nanašajo na moj odpoklic, pa so neposredno vpleteni predstavniki lastnika, med njimi tudi novi v. d. direktorja Matjaž Eberlinc. Najprej kot član, nato še kot predsednik odbora za aktiven nadzor v Tešu je dajal soglasja in mnenja pri sprejetju vseh pomembnejših odločitev," je zapisal Dermol.

Tudi nadalje je izpostavil Eberlinčevo vlogo in zapisal, da je Eberlinc v času pred njegovim prihodom na vrh Teša "soglašal z najbolj spornimi aneksi k pogodbi z Alstomom, zaradi katerih se je dvignila naložbena vrednost bloka 6, soglašal z oddajo poslov mimo predpisanih pravil, bil je član odbora za aktiven nadzor v času, ko so v Tešu zavajali državo pri sprejemanju državnega poroštva in da vse to danes preiskujejo organi pregona".

Zato se Dermol sprašuje, zakaj je bila zdaj "brez vsebinskih in formalnih razlogov in aktivnosti" potrebna tako hitra zamenjava direktorja. HSE-ju ob tem očita načrtovan napad nanj ter z medijskimi izjavami tudi grob poseg v njegovo dobro ime in osebno integriteto ter načrtovano uničenje njegove kariere.

HSE: Pogodbe je podpisoval le Dermol
Na njegove besede so se odzvali v Holdingu Slovenske elektrarne, kjer pravijo, da Dermolove besede o vlogi Eberlinca ne držijo, saj je bil Eberlinc del Odbora za aktivni nadzor investicije Teš 6, ki lahko le podaja stališča, ne more pa sklepati poslov ali podpisoval kakršnih koli aneksov in pogodb. "Tovrstne pristojnosti in odgovornosti so bile v izključnih pristojnostih poslovodstva družbe Teš ter njegovega nadzornega organa, torej v pristojnostih gospoda Dermola in vseh prejšnjih direktorjev Teš," pravijo.

Dermol odločno zavrača očitke