Višina kupnine za banko Hypo ni znana. Foto: EPA
Višina kupnine za banko Hypo ni znana. Foto: EPA

Pogodba o prodaji hčerinskih družb v jugovzhodni Evropi še ni podpisana, odobriti pa jo morata še avstrijska država in nekdanja lastnica banke Bayerischen Landesbank. Posel naj bi bil sklenjen do konca novembra, višine kupnine za zdaj ne razkrivajo. Manjši delež bo dobila Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Hypo Alpe Adria je bila med letoma 2007 in 2009 v lasti bavarske banke Bayerischen Landesbank, nato pa jo je odkupila Avstrija in podržavila. V finančne težave jo je spravilo kreditiranje tveganih poslov v času ambiciozne širitve na Balkanu. Po zadnjih razpoložljivih podatkih je morala odpisati za približno 17 milijard evrov vprašljivega premoženja.

Prodaja hčerinskih bank je pogoj za preoblikovanje v slabo banko. Hypo Alpe Adria International iz Celovca je bila dejavna le še danes, nato pa se bo preoblikovala v slabo banko v lasti države ter dobila novo ime: Heta Asset Resolution. Čaka jo likvidacija.

Poslovalnice delujejo normalno
Predmet prodaje je šest bank v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH-u, Srbiji in Črni gori ter njihova holdinška družba s sedežem v Celovcu s skupaj 1,1 milijona strank in 245 poslovalnicami ter 8,5 milijarde evrov bilančne vsote. Sredi leta so imele skupaj 3.950 zaposlenih.

Medtem bančne poslovalnice v vseh državah s Hypom, vključno s Slovenijo, za vse stranke poslujejo normalno, so sporočili iz slovenske hčerinske družbe Hypo Alpe Adria v Ljubljani.