Znano je, da je tudi uprava Merkurja že konec lanskega leta Merfinu poslala 18,6 milijona evrov težak zahtevek, s katerim terja poplačilo dobička, ki ga je Merfin ustvaril s preprodajo trgovskega centra Primskovo in družbe HTC Dva. Foto: MMC RTV SLO
Znano je, da je tudi uprava Merkurja že konec lanskega leta Merfinu poslala 18,6 milijona evrov težak zahtevek, s katerim terja poplačilo dobička, ki ga je Merfin ustvaril s preprodajo trgovskega centra Primskovo in družbe HTC Dva. Foto: MMC RTV SLO
Bine Kordež
Po neuradnih informacijah pa naj bi Kordež in direktorica Merfina Marta Bertoncelj načrtovala, da bi po pripravi letnega poročila za leto 2010, predvidoma konec februarja, Merfin vložil predlog za prisilno poravnavo. Foto: MMC RTV SLO
Mersteel
Mersteelu še vedno ni uspelo skleniti kreditne pogodbe za premostitev likvidnostnih težav. Svež kapital podjetje potrebuje čim prej, saj v začetku februarja upraviteljica prisilne poravnave Katarina Benedik lahko ugovarja vodenju prisilne poravnave. Foto: MMC RTV SLO
Merkur
Delavci so v pozivu sodnici zapislai, da "trenutni socialni in psihični položaj velike večine odpuščenih terja takojšnje ravnanje v zaprošeni smeri". A odgovora s sodišča ali ostalih pristojnih institucij, na katera so naslovili svoj dopis, od minulega tedna niso dobili. Če odgovorov ne bodo prejeli, bodo v prihodnjem tednu prisiljeni opozoriti na težavo s protestnim shodom pred upravno stavbo Merkurja in kranjskim sodiščem. Foto: MMC RTV SLO

Stečajni upravitelj Branko Đorđević bo predlog za stečajni postopek vložil tudi za podjetje BK Kapital, prek katerega nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež obvladuje 27 odstotkov Merfina.

HTC Dva ima premalo sredstev za stečaj
Podjetje HTC Dva na računu nima dovolj sredstev za plačilo sodnih stroškov ob vložitvi zahteve za stečaj, zato je Đorđevič pri preostalih upnikih Merfina pred dnevi preveril, ali bi bil kateri od njih pripravljen sprožiti stečaj Merfina in založiti sredstva za stroške postopka. Če tega ne bo storil nihče, je Đorđević napovedal, da bo zaprosil za brezplačno pravno pomoč oziroma oprostitev plačila sodnih stroškov.

Đorđević je k plačilu terjatev do HTC Dva že pozval Merfin in Kordežev BK Kapital. Prvega za poplačilo okoli 185 milijonov evrov, drugega pa za 2,4 milijona evrov posojila. Obe podjetji sta mu odgovorili, da nimata sredstev za poplačilo svojih obveznosti. To pa bo osnova za vložitev predloga za stečaj.

Tudi Merkur terja Merfin
Prav tako je Đorđević odstopil od posojilnih pogodb z BK Kapitalom in Factorjem Leasingom, ki je lastnik družbe HTC Dva. Pogodbe so bile v času prejšnje uprave Merkurja podaljšane do leta 2013.

Znano je, da je tudi uprava Merkurja že konec lanskega leta Merfinu poslala 18,6 milijona evrov težak zahtevek, s katerim terja poplačilo dobička, ki ga je Merfin ustvaril s preprodajo trgovskega centra Primskovo in družbe HTC Dva.

Upniki ne bodo predlagali prisilne poravnave, jo bo Merfin?
Sicer ni pričakovati, da bi upniki izglasovali prisilno poravnavo, Merfin pa se je doslej izogibal vložitvi predloga za začetek stečajnega postopka. Po neuradnih informacijah pa naj bi Kordež in direktorica Merfina Marta Bertoncelj načrtovala, da bi po pripravi letnega poročila za leto 2010, predvidoma konec februarja, Merfin vložil predlog za prisilno poravnavo.

S tem bi se za nekaj mesecev zavleklo odločanje o neizogibnem stečaju, pretekli pa bi tudi roki za izpodbijanje nekaterih spornih poslov. V postopku prisilne poravnave namreč izpodbojna dejanja načeloma niso dovoljena, medtem ko mora stečajni upravitelj preveriti vse posle, sklenjene v letu dni pred stečajem, in morebitne sporne posle izpodbijati.

Kako je Merfin porabil 150 milijonov evrov?
Med posli, ki bi jih stečajni upravitelj brez dvoma vzel pod drobnogled, je način porabe posojila za skoraj 150 milijonov evrov, ki ga je Merfinu dal HTC Dva. Dejansko gre za sredstva Merkurja, saj je ta v letu 2009 in nato lani posodil HTC Dva skupaj več kot 190 milijonov evrov.

147,5 milijona evrov je HTC Dva posodil naprej Merfinu. Okoli šest milijonov evrov je uporabil za odkup deležev v Merfinu in tako postal njegov drugi največji lastnik. HTC Dva Kordeževega deleža v Merfinu ni odkupil, je pa njegovemu podjetju BK Kapital do leta 2013 posodil 2,4 milijona evrov.

Glavnina posojila za poplačilo bank
Tudi Merfin je del sredstev, ki jih je dobil kot posojilo od HTC Dva, razdelil svojim lastnikom, menedžerjem Merkurja. Marca lani je tako izplačal kar 12,4 milijona evrov dividend, s katerimi so njegovi družbeniki poplačevali osebna posojila pri bankah. Del posojila, 22 milijonov evrov, naj bi Merfin v letu 2009 porabil za poplačilo svojih obveznosti do Merkurja.

Glavnino posojila pa je porabil za poplačilo bank, saj je bil HTC Dva očitno uporabljen zgolj kot posrednik za poplačilo Merfinovih obveznosti do bank, pri čemer je vračilo dejansko financiral Merkur s tem, da je denar posojal HTC Dva.

Merkur čaka na začetek črpanja ...
V Merkurju pa med tem še čakajo na končni sklep sodišča za začetek črpanja 35-milijonskega dolgoročnega premostitvenega posojila. Pričakujejo ga še pred koncem tega ali v začetku prihodnjega tedna, saj je 15-dnevni pritožbeni rok na soglasje k sklenitvi posojila, ki ga Merkur potrebuje zaradi postopka prisilne poravnave, že potekel.

Merkur bo kredit, ki ga bo črpal na podlagi pogodb z dobavitelji, namenil za nakup prodajnega blaga.

... Mersteel na odobritev kredita
Merkurjevi metalurški družbi Mersteel pa še vedno ni uspelo skleniti kreditne pogodbe za premostitev likvidnostnih težav. Vodstvo podjetja bo v četrtek popoldne nadaljevalo sestanke z bankami, če bodo ti uspešni pa jih v petek čakajo tudi pogovori s potencialnimi strateškimi partnerji.

Mersteel potrebuje zagotovitev svežega kapitala čim prej, saj v začetku februarja upraviteljica prisilne poravnave Katarina Benedik lahko ugovarja vodenju prisilne poravnave, če se načrt finančnega prestrukturiranja in pogoji zanj ne bodo uresničevali, kot so bil zastavljeni. V tem primeru bi Mersteel, ki pričakuje konverzijo terjatev bank upnic v lastniške deleže in vsaj osem milijonov evrov premostitvenega posojila, čakal stečaj.

Delavci Merkurja in Mersteela nadaljujejo boj za izplačilo odškodnin
Bivši zaposleni v Merkurju in Mersteelu pa nadaljujejo boj za izplačilo odškodnin zaradi skrajšanega odpovednega roka. Napovedali so protest, ker na zahtevo po obravnavi odškodnin kot prednostih terjatev niso prejeli odgovorov.

Nekdanji delavci podjetji, ki so si decembra po dolgotrajnih prizadevanjih za razrešitev pravnih nejasnosti vendarle izborili izplačilo odpravnin, so minuli teden na kranjsko okrožno sodišče, upraviteljici prisilne poravnave Katarini Benedik, vrhovnemu sodišču in ministrstvu za pravosodje poslali odprto pismo z zahtevo po spremembi navodil upraviteljici prisilne poravnave, je pojasnil predstavnik odpuščenih delavcev Mersteela Maksimilijan Kalan.

So odškodnine navadne terjatve?
Okrožna sodnica je namreč upravteljici naložila, da odškodnine v postopku prisilne poravnave obravnava kot navadne terjatve. Delavci pa so prepričani, da so odškodnine prav tako kot odpravnine prednostne terjatve, čeprav avtentična razlaga spornega člena insolventnega zakona izrecno omenja le odpravnine.

Na podlagi te avtentične razlage je upraviteljica prisilne poravnave lahko delavcem izplačala odpravnine, glede odškodnin pa je dobila pisno navodilo okrožne sodnice, da se avtentična razlaga odškodnin ne dotika, zato soglasja k njihovemu izplačilu še vedno ne more dati.