Za dokapitalizacijo problematičnih bank je za zdaj v proračunu rezerviranih 1,2 milijarde evrov, dodatne razprave na to temo pa finančni minister Uroš Čufer pričakuje decembra. Foto: BoBo
Za dokapitalizacijo problematičnih bank je za zdaj v proračunu rezerviranih 1,2 milijarde evrov, dodatne razprave na to temo pa finančni minister Uroš Čufer pričakuje decembra. Foto: BoBo

Predsednik koalicijskega DL-ja in notranji minister je pred sestankom pri predsednici vlade Alenki Bratušek poudaril, da bi bilo posojilo iz evropskega reševalnega mehanizma ESM najcenejša in tudi najprimernejša možnost za reševanje bank v krizi. Tako lahko dobimo posojilo po nizki obrestni meri in temeljit nadzor nad procesom sanacije bank, ki se bo "verjetno končala z njihovo prodajo".

Rezultati bodo znani konec novembra
Ni pa želel špekulirati o številkah, pri katerih bi bilo po njegovem mnenju smiselno zaprositi za posojilo iz ESM-ja. Vlada in Banka Slovenije sicer končno oceno finančnih potreb za banke pričakujeta do konca novembra.
Minister za kmetijstvo in okolje ter podpredsednik SD-a Dejan Židan pa je ob Virantovih izjavah poudaril da je za področje "financ pristojen finančni minister". Po njegovi oceni zaprosilo za pomoč zdaj ni potrebno, ob čemer dodaja, da ima Slovenija skoraj štiri milijarde evrov rezerv.

Spomnil je tudi na novo metodologijo stresnih testov, ki da se bo "uporabila povsod v EU-ju, mi pa smo neke vrste poskusni zajček". Poudaril je še, da nekateri kazalci v Sloveniji sedaj kažejo na boljše, tako da "če bi se o pomoči razmišljalo, bi se moralo pred dvema ali tremi leti". Po mnenju ministra za zdravje in podpredsednika DeSUS-a Tomaža Gantarja pa je o rezultatih stresnih testov škoda špekulirati.

Pogovori, kako ukrepati, tečejo
Da naj vlada mednarodne institucije čim prej zaprosi za finančno pomoč, je prejšnji teden svetoval tudi predsednik opozicijskega SDS-a Janez Janša.

Predsednica vlade se je sicer z Banko Slovenije že pogovarjala, kako ukrepati, če bodo stresni testi bank slabši od pričakovanj. Za zdaj je v proračunu za sanacijo bank predvidenih 1,2 milijarde evrov. "Trenutno imamo kar nekaj denarja na računu, približno 3,6 milijarde, in mislim, da bomo s tem denarjem, pa še s katerim drugim, če bo treba, lahko zagotovili podporo za naše banke," pa zagotavlja minister za finance Uroš Čufer.