Stavkovnemu odboru je uspelo zbrati že skoraj vse podpise. Foto: BoBo
Stavkovnemu odboru je uspelo zbrati že skoraj vse podpise. Foto: BoBo
HSE se odmika od pogajanj z rudarji


Če bo stavkovni odbor zbral te podpise, bodo dobavo premoga Termoelektrarni Šoštanj (Teš) zmanjšali na 25 odstotkov, je povedal predstavnik stavkajočih Robert Mencinger. Za ta korak se je stavkovni odbor odločil, ker od generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka do takrat še ni prejel nobenega odgovora glede njihovih stavkovnih zahtev.

Eden izmed rudarjev je povedal, da je blok pet v remontu, obratuje le blok štiri, tako da dnevno Teš potrebuje le okoli 1.500 ton premoga iz Premogovnika Velenje (PV). Pred rudnikom se je danes ponovno zbralo med 300 in 400 stavkajočih rudarjev.
V Premogovniku Velenje so medtem potrdili, da prodajajo hotel Barbara v Fiesi, ki je bil nekoč dom rudarjev in hotel Oleander v Strunjanu, ki je v lasti hčerinske družbe Gost. Za hotela naj bi se zanimali ne le kupci iz Slovenije, temveč tudi iz Rusije. Odprodajo premoženja, ki ni vezano na odkop premoga, je od vodstva rudnika zahteval tudi Košorok.
HSE: Predmet pogajanj so razmerja med premogovnikom in Tešem
Na stavko rudarjev so se po enem tednu odzvali tudi v HSE-ju. V sporočilu za javnost so zapisali, da so predmet pogajanj "razmerja med zaposlenimi v družbi Premogovnik Velenje ter tržna razmerja med prodajalcem Premogovnikom Velenje in kupcem Tešem".
Višja cena premoga je vprašanje, ki ga PV lahko reši le s Tešem, so zapisali. "Druge zahteve, ki se vežejo na socialne pravice delavcev PV-ja, pa se lahko rešijo le z vodstvom PV-ja, ki mora zagotoviti tako rentabilno poslovanje kot tržni situaciji primerno nagrajevanje zaposlenih," so dodali. V HSE-ju se ob tem poskušajo izviti rekoč, da je naloga holdinga le ta, da "ustrezno predstavi okoliščine", ne morejo pa postati pogajalski partner.

Če ne bo plač, takoj stavka
Rudarji, ki stavkajo od ponedeljka, zahtevajo izplačilo zaostanka plač iz let 2012 in 2013 do konca letošnjega leta, saj so dve leti prejemali za pet odstotkov nižje plače. Zahtevajo tudi zagotovilo izplačila plač po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu.

Če bo kakšen mesec plača zamujala, rudarji napovedujejo, da bodo takoj naslednji dan začeli stavkati. Rudarji prav tako nasprotujejo predlaganemu 10-odstotnemu znižanju plač in odvzemu treh dni dopusta.

Tretja stavkovna zahteva je izplačilo regresa v višini nekaj manj kot 800 evrov in nagrade ob 3. juliju, dnevu rudarjev, do 18. julija, četrta zahteva pa se nanaša na ohranitev obstoječih pravic zaposlenih v primeru prisilne poravnave ali stečaja rudnika.

Rudarji upravo opozarjajo, da ne sme uvesti nobenih sankcij za stavkajoče, med stavko pa morajo dobiti plačo in druge pravice, ki jim pripadajo. Med stavkovnimi zahtevami so tudi spoštovanje in izvajanje sporazuma, podpisanega marca letos med podjetniškim sindikatom, upravo rudnika in HSE-jem, uprava rudnika pa mora v dogovoru z vodstvom HSE-ja zagotoviti, da bodo v ceni premoga zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga.

HSE se odmika od pogajanj z rudarji