Strmoglavljenje evra je dobro za izvoz, ne pa za potrošnike. Foto: BoBo
Strmoglavljenje evra je dobro za izvoz, ne pa za potrošnike. Foto: BoBo

Slovenski potrošniki morajo pri potovanjih zunaj evrskega območja ali pri spletnih nakupih v dolarjih oziroma drugih valutah seči vse globlje v žep. Podjetja pa si na drugi strani obetajo višji izvoz in boljše poslovanje. Kdaj naj bi evropska valuta dosegla dno ali morebiten obrat navzgor, analitiki težko napovedo, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

Vrednost evra vztrajno pada proti večini svetovnih valut. V primerjavi z dolarjem dosega najnižje vrednosti v zadnjih 12 letih. Strmoglavljenje vrednosti je povzročilo zlasti tiskanje svežega denarja od Evropske centralne banke, kar je povečalo ponudbo evrov v obtoku in posledično znižalo njegovo ceno, pravi ekonomist Matej Tomažin: "Evro v tem kontekstu izgublja vrednost glede na druge valute, predvsem zato, ker je danes mantra, da je obrestna mera v evrskem območju relativno nizka kot poskus zagona gospodarstva, medtem ko lahko v drugih delih sveta, na primer v ZDA, že opazujemo določena namigovanja, da bo Centralna banka zviševala ceno denarja."

(Nekateri) turisti se veselijo
Cenejšega evra se veselijo tudi turisti, ki prihajajo v Evropo, medtem ko so na slabšem tisti, ki želijo potovati zunaj Evrope. Če smo šli na Tajsko pred enim letom, je bila tajska valuta cenejša, danes pa je dražja in si zato lahko privoščimo manj, še dodaja Tomažin. Vrednost evra pa lahko še pade, meni analitik Igor Erker iz družbe Numerica Partnerji: "Trgi lahko v prihodnjih mesecih ali pa letu evro potisnejo še nižje pod ena, vendar izrazitega padca pod ena, recimo 20 ali 30 odstotkov, ne pričakujem."

Tako odboja in obrata tečaja evra navzgor še ni pričakovati, dokler se evropsko gospodarstvo ne bo okrepilo in dokler Evropska centralna banka ne bo nakazala, da bo prenehala tiskati denar in ga začela umikati iz obtoka. Evro pa bi lahko okrepil tudi morebiten izhod Grčije iz evroobmočja, saj bi tako odpadel eden izmed šibkih členov, po poročanju Simeone Rogelj še dodaja sogovornik.