Žerjavi so kljub stavki v pogonu. Foto: BoBo
Žerjavi so kljub stavki v pogonu. Foto: BoBo
Delna stavka v Luki Koper
Stavka v Luki Koper

Prav tako je zaradi kršitev zakonodaje odpovedala pogodbo enemu izmed podizvajalcev Luke Koper. Izpad prihodkov zaradi stavke je medtem narasel na okoli pol milijona evrov.

Veselko: Zadeve se počasi normalizirajo
Kot je na novinarski konferenci še povedal Veselko, so se po njihovih informacijah že začeli izstopi iz sindikata žerjavistov.

Sicer pa kar 150 izmed 182 planiranih delavcev podpogodbenikov normalno dela, je še povedal prvi mož Luke Koper. Tako se po njegovem mnenju zadeve počasi normalizirajo. V vodstvu družbe se zavzemajo za dialog, ne sprejemajo pa izsiljevanja, je dodal Veselko.

Po njegovih besedah varnostna problematika, ki jo žerjavisti v svojih nastopih najbolj poudarjajo, v njihovih stavkovnih zahtevah skorajda ni omenjena.

V Luki razumejo stisko delavcev podizvajalcev
Veselko je ponovil, da v Luki Koper razumejo stisko delavcev podizvajalcev, da pa nimajo pristojnosti za reševanje njihovih razmer. Sami so podizvajalce pozvali k spoštovanju zakonodaje. Če je Luka Koper česa kriva, je kriva tega, da je podizvajalce redno izplačevala, je poudaril predsednik uprave.

Nevidni delavci sveta podprli stavkajoče v Luki
Na stran žerjavistov so se postavili tudi Nevidni delavci sveta. "V petek so delavci Luke Koper začeli stavkati, saj so bila pogajanja o pogojih dela med njimi in upravo neuspešna. Luška uprava zdaj medije in javnost zavaja z izjavami, da je stavka neupravičena in celo nezakonita. Napačne informacije prihajajo tudi od Sindikata pristaniških delavcev, katerih predstavniki zavajajo, da stavka uveljavlja le interese žerjavistov, ki naj bi bili po njihovem mnenju že tako ali tako privilegirani. Resnica je povsem drugačna! Zahteve stavkajočih so več kot upravičene, saj se nanašajo na varnost pri delu in dolžino delovnega časa. Gre za to, da so življenja in zdravje delavcev pomembnejši od dobička, ki se pretaka v žepe nekaterih," trdijo.

Sicer pa uprava za danes kljub postopkom za odpoved delovnega razmerja stavkajoče vabi k pogovorom, tega pa ne pogojuje več s spremembo sestave stavkovnega odbora. Predstavnik žerjavistov Mladen Jovičič je za STA dejal, da se mu zdi neprimerno, da vodstvo Luke Koper stavkovnemu odboru najprej grozi z odpustitvijo, potem pa jih vabi na pogovore.

Jovičič zanika izstope iz sindikata
Poleg tega je poudaril, da ne drži, da bi se začeli izstopi iz sindikata žerjavistov, prav tako pa je zanikal Veselkove navedbe, da se je večina podpogodbenikov danes normalno vrnila na delo.

Svoje poglede so na dopoldanski novinarski konferenci predstavili tudi v Sindikatu pristaniških delavcev KS 90. Ti ne nasprotujejo stavkovnim zahtevam kot takim, menijo pa, da je stavka "skrajni vzvod, ki se ga je treba posluževati odgovorno", kot je pojasnil predsednik sindikata Pavel Lokovšek.

Prvi mož Konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen je opozoril na negativne posledice stavke za vse, ki od Luke Koper živijo, in pozval k dialogu.

"Če kdo, potem bi moral brez službe ostati Stare"
Za nastale razmere, katerih glavni vzrok naj bi bila varnost v Luki Koper, pa v sindikatu krivijo predvsem delavskega direktorja Matjaža Stareta. Če komu, je opozoril Petaros, bi morala uprava odpoved delovnega razmerja izreči prav Staretu.

Tako Majcen kot Lokovšek sta glede problematike pristaniških delavcev, zaposlenih pri pogodbenikih Luke Koper, kot mogočo rešitev navedla pripravo kolektivne pogodbe, ki bi veljala za vse izvajalce pristaniških storitev.
Juri: Gre za brutalno izkoriščanje delavcev
Z odprtim pismom premierju Borutu Pahorju in Veselku se je v zapletene razmere v Luki vključil tudi poslanec Zaresa Franco Juri. V njem državi oz. vladi in AUKN-ju očita, da se še nista odzvali na razmere v tej večinoma državni družbi.
To skupaj z "ustrahovanjem" članov odbora prek odvetniške pisarne Senica, po njegovih besedah kaže na "odsotnost kvalificiranih in učinkovitih nosilcev pravne in socialne države".

Ob tem dodaja, da gre za "širši in še bolj nedopusten odnos države" do delavcev, ki jih podizvajalci "brutalno izkoriščajo". Vlado in upravo Luke poziva, da si "aktivno prizadevata za nadaljni dialog med upravo in stavkajoči oziroma za iskanje primerne rešitve, ki naj upošteva glavne zahteve stavkovnega odbora in izključi možnosti maščevalnih ukrepov oziroma odpuščanj".

Delna stavka v Luki Koper
Stavka v Luki Koper