Termoelektrarna Trbovlje: čas za odločitev le do srede do 12. ure. Foto: BoBo
Termoelektrarna Trbovlje: čas za odločitev le do srede do 12. ure. Foto: BoBo

Nadzorni svet HSE-ja se je prejšnji teden seznanil s postopkom prodaje 81,33-odstotnega deleža HSE-ja v Tetu in sklenil, da se izvede zadnji krog pogajanj z družbo Edelweiss Investment. Tokrat v pogajanjih sodelujejo tudi predstavniki Slovenskega državnega holdinga in ministrstev za gospodarstvo ter za infrastrukturo.

Dveletna pogajanja z Burlakovom
Pogajanja z Burlakovom potekajo že dve leti. Tokrat Rusa motijo bremena iz preteklosti Teta. Gre za okoljsko tožbo iz leta 1997, ko so zasavski kmetje zaradi onesnaževanja tožili Tovarno kemičnih izdelkov Hrastnik, Steklarno Hrastnik, Tet in trboveljsko cementarno. Tožbeni zahtevek za Tet znaša 700.000 evrov. V HSE-ju niso pripravljeni prevzeti te zadeve nase.

Še zadnje zaloge premoga so porabljene
Termoelektrarna je sredi septembra ustavila 125-megavatni blok, saj so porabili še zadnje zaloge premoga z deponije. Več kot 160 zaposlenih v Tetu je zdaj v strahu, da ponovna ustavitev elektrarne po 46 letih obratovanja pomeni njeno dokončno zaprtje. Če HSE-ju ne bo uspelo prodati Teta, bo šla namreč elektrarna v likvidacijo.

Za elektrarno sicer ni velikega zanimanja, HSE je namreč v vmesnem času, ko so potekali pogovori z Burlakovom, k nakupu Teta pozval nekaj manj kot 20 potencialnih kupcev, a odziva ni bilo.