Zainteresirani štirje prodajalci Seawayevi plovil želijo najeti proizvodne prostore in stroje. Zaposlili naj bi tudi okoli 20 delavcev. Foto: BoBo
Zainteresirani štirje prodajalci Seawayevi plovil želijo najeti proizvodne prostore in stroje. Zaposlili naj bi tudi okoli 20 delavcev. Foto: BoBo

Stečaj razvojnega podjetja za izdelavo plovil Seaway Design je bil po stečaju proizvodnega podjetja Seaway Yachts pričakovan. Predlog za stečaj Designa je vložil sam direktor Bogdan Topič, potem ko je bilo že jasno, da bo Yachts končal v stečaju, ki so ga zaradi neizplačanih plač sprožili delavci.

Design so tedaj zapustili tudi številni zaposleni, tako da naj bi v podjetju ostalo le še nekaj ljudi. V Seaway Yachts pa je zadnjih 49 zaposlenih odpovedi pogodb o zaposlitvi prejelo 4. marca.

Ko bo tudi stečajni upravitelj podjetja Seaway Design preučil njegovo podjetja, bo postalo jasno, ali bo v prihodnje mogoče nadaljevanje proizvodnje na lokaciji v Zgoši. Obe podjetji sta namreč močno prepleteni, Design pa naj bi bil tudi lastnik prostorov, v katerih je deloval Yachts.

Nadaljevanje proizvodnje naj bi bilo odvisno predvsem od stroškov, pod katerimi bi ta lahko tekla, medtem ko naročil Seawayu ne manjka. Po poročanju Financ želi proizvodnjo Seawayevih plovil oživiti Rus Vladimir Zincenko, ki že nekaj let živi v Sloveniji, v Rusiji pa prodaja Seawayeva plovila.

Naročenih je še 20 plovil
Sam ima naročila za sedem plovil v skupini vrednosti pet milijonov evrov, od tega je bilo 1,7 milijona evrov že nakazanih na račun družbe Seaway. Drugi trije prodajalci družbe Seaway pa imajo skupaj 13 naročil v skupni vrednosti tri milijone evrov.

Naročila za 20 bark so vredna osem milijonov evrov, od tega je bilo na račun Seawaya nakazanih za 2,7 milijona evrov avansov. Kot je za Finance dejal Zincenko, si kupci ne želijo vrnjenih avansov, temveč plovila, na katera naj bi bili pripravljeni počakati nekaj mesecev.

Zainteresirani štirje prodajalci so zato najeli odvetnika, da bodo uredili zakonita razmerja med njimi, kupci in stečajnim upraviteljem podjetja Seaway Design, od katerega želijo najeti proizvodne prostore in stroje. Zaposlili naj bi tudi okoli 20 delavcev.