Ekipa Mira Cerarja deluje vse bolj krhko in ranljivo (foto: BoBo). Foto:
Ekipa Mira Cerarja deluje vse bolj krhko in ranljivo (foto: BoBo). Foto:
Jure Brankovič
Jure Brankovič je novinar Tarče.
Prva skupščina
Nekdanji člani skupščin bodo v torek 25 let po prvih volitvah stopali v Dražvni zbor na slavnostno sejo z upravičeno mešanimi občutki. (foto: BoBo)

"Po volitvah smo vsi verjeli, da bo Miro Cerar vodil Slovenijo naslednjih osem let. Zdaj se sprašujemo, ali jo bo še naslednjih osem tednov," so besede enega tujih veleposlanikov v Sloveniji.

Znova ima težave, kako oziroma ali sploh v depešah iz Slovenije opisovati politično življenje, da bi bilo videti vsaj približno resnično. Namesto o smelih in pričakovanih odločitvah vlade o velikih naložbah, še večjih prodajah državnih podjetij in obljubljenih reformah lahko domov poročajo le o tem, da vlada spoznava sama sebe.

Draga varnostna revolucija
Presenetljiva revolucija, ki jo je zastavil Miro Cerar ob prevzemu oblasti, opleta z repom. Menjava šefov vojske, policije, civilne in vojaške obveščevalne službe kaže posledice. Povsem neposrečena menjava kariernega in v vojski dobro prepoznanega načelnika generalštaba generalmajorja Dobrana Božiča ima vpliv na Slovensko vojsko. Menjavo šefa obveščevalno varnostne službe obrambni minister Janko Veber drago plačuje te dni in ima vpliv na stabilnost celotne države.

Čeprav vojaški agenti tokrat niso fizično dvignili roke nad civiliste, so očitno korakali v napačno smer po navodilih ministra Vebra v trenutku, ko bi ga morali vsaj opozoriti, da vodijo njegove usmeritve proti prepadu. Čeprav jim - tako pravna kot obramboslovna stroka - zaradi manka naklepa v resnici nikoli ne bo nihče na sodišču dokazal nezakonitosti njihovega početja. Kar niti ni pomembno. Pomembno je, da so iz Cerarjevega kabineta sprožene rošade pokazale svoje posledice. Vse skupaj pa je žal šele žalosten začetek.

Fantje z vseh vetrov v akciji
Maske z velikimi obeti pospremljenih "novih obrazov" padajo. Strah sestavljavcev kandidacijskih list za mesta v državnem zboru se potrjuje. Junija smo zapisali, da je med kandidati za nekoč prestižnih deveteset mest "le majhen delež takšnih, ki jih v strankah res poznajo in so si možnost vstopa v državni zbor pridobili z leti brezmadežnega dela, lokalne strankarske aktivnosti in prepoznavnostjo v lokalnem okolju. Tudi zato na hitro zbrani "fantje z vseh vetrov" med mandatom poskrbijo, da ugled državnega zbora v javnosti še nekoliko pade." Razkritja v stranki Mira Cerarja te napovedi presegajo in spominjajo na najhujše čase Virantove liste na steroidih.

Ko poslanci postanejo ministri, postanejo zanimivi. Tarča je razkrila nečedno preteklost gospodarskega ministra, ki je v imenu DZS-ja po oceni Agencije za varstvo konkurence z nezakonitimi kartelnimi dogovori leta prodajal državi predrag pisarniški material. In je šel. Kot še trije ali v kratkem menda štirje ministri. Naključna ministrica za šolstvo samo potrjuje stisko "fantov iz vseh vetrov", ki se kot impresionist Paul Gaugin šele po prevzemu oblasti sprašujejo “Od kod prihajamo? Kdo smo? Kam gremo?“

Pahor ne bo predlagal alternative
Vse skupaj še nekolikanj zapleta pričakovanje, da bo ustavno sodišče do konca maja odločilo, ali je sodišče dovolj prepričljivo dokazalo vodji opozicije prejemanje podkupnin. Sploh ker je predsednik države Borut Pahor po neuradnih informacijah tako njemu kot večini glavnih političnih igralcev zelo odločno povedal, da ob morebitnem padcu vlade Mira Cerarja sam ne bo predlagal novega mandatarja.

Ko bodo v torek na slavnostno sejo državnega zbora ob 25. obletnici prvih demokračnih volitev v Sloveniji na slovesnost v Državni zbor stopali nekdanji poslanci, bodo njihovi občutki zagotovo upravičeno mešani. Podobno kot diplomati tudi sami domov verjetno ne bodo znali sporočiti, kaj se v hiši, kjer so nekoč služili, v resnici dogaja. Sploh če bo ob trenutni hitrosti odhodov ministrov v imenu vlade na slovesnost prišel premier kar sam.

V današnji oddaji Tarča bomo ugotavljali, kako se delijo pristojnosti in vpliv pri sestavljanju in preživetju vsakokratne vlade. Kdo v ozadju obvladuje politiko, bomo vprašali Gregorja Golobiča in Žigo Turka. Kaj so počeli obveščevalci, bo v prvi osebi povedal minister Janko Veber in njegova predhodnika, Aleš Hojs in Roman Jakič. Kakšno vlogo ima SMC in kako velik del stranke svojega ustanovitelja še podpira, bomo vprašali poslanca poslanske skupine SMC, Bojana Dobovška. S pomočjo urednice Financ Simone Toplak bomo preverili, kako daleč vodijo sledi denarja privatizacije.

@JureBrankovic