Zmagovalna filma najdemo pod naslovoma Domovina in ... Foto:
Zmagovalna filma najdemo pod naslovoma Domovina in ... Foto:
Krokodil (Kaspar Jancis)
... Krokodil.

Prvi izmed obeh filmov, ki jih je kot najboljša izločila mednarodna žirija, je češko-španska koprodukcija avtorja Juana de Diosa Marfila Atienze, drugi pa je film estonskega avtorja Kasparja Jancisa. Obrazložitev izbora nam o filmu Domovina pove naslednje: "Gre za preprosto, a hkrati rahločutno zgodbo, ki jo avtor pripoveduje na izjemno oseben način."
Sodba o Krokodilu je nekoliko drugačna: "Ljubezenska zgodba polna bolečine in surrealističnega humorja, film subtilnih pomenov, ki se skrivajo za otožno scenografijo." Nekoliko drugače je izbralo občinstvo, ki je za svoj najljubši film imenovalo švicarsko-madžarski film V deželi glav, ki ga avtorsko podpisujeta Céderic Louis in Claude Barras.
Programski poudarki Animateke
Letošnja Animateka, festival, ki ponuja prerez scene animiranega filma v vzhodni in srednji Evropi, je ponudila ogled okoli 400 kratkometražnih filmov. Zanimiv programski poudarek je bila retrospektiva finske animacije in pa poudarek na filmih, izdelanih v tako imenovani 'stop motion' tehniki; izraz pomeni širok spekter animacijskih tehnik, ki vključujejo manipulacijo objektov od posamezne sličice k sličici. Novost festivala je bil nov programski sklop, ki pozornost namenja študentski produkciji. Kot prva šola animiranega filma se je tokrat predstavila budimpeštanska akademija umetnosti in oblikovanja, poimenovana po odličnem avantgardistu Laszlu Moholy-Nagyju.