Vpisovanje prvih študentov 1945. Foto: ALUO
Vpisovanje prvih študentov 1945. Foto: ALUO
ALUO
ALUO je bila kot Akademija upodabljajočih umetnosti ustanovljena 8. oktobra 1945. Leta 1984 je bil ustanovljen oddelek za oblikovanje, ki ga danes sestavljata oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje ter oddelek za vizualne komunikacije. Od leta 1996 deluje tudi oddelek za restavratorstvo. Leta 2004 se je uveljavilo ime ALUO. Foto: Univerza v Ljubljani
Stojan Batič
Prvi vpisani študent na novoustanovljeno akademijo je bil pred kratkim umrli kipar Stojan Batič. Foto: Iztok Premrov

Ta zanos pa po njegovih besedah ohranja tudi sedanje vodstvo akademije. Ustanovitev akademije je v našem prostoru prvič omogočila sistematično širjenje znanja s tega področja na mlado generacijo. Ko je akademija pred 40 leti prišla pod okrilje univerze, je univerzi dala novo razsežnost. V sedmih desetletjih delovanja je zaznamovala univerzo, pa tudi naš nacionalni in širši prostor.

Akademija kot generator vizije in demokratizacije
Slavnostne akademije se je udeležila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ki je poudarila, da je akademija odigrala ključno vlogo v razvoju slovenske likovne umetnosti 20. stoletja. Veliko je prispevala k vzpostavitvi institucij na tem področju in spodbujala izmenjave z umetniki iz drugih držav ter na ta način predstavljala kulturo naše države v mednarodnem prostoru.

Ko se človečnost in kulturna raznolikost vse bolj umikata globalizaciji, sta ohranjanje kakovosti in lastne izvirnosti slovenske umetnosti in kulture kot osnove za spoštovanje in razumevanje tudi drugih kultur ter za medkulturni dialog še toliko bolj dragocena, je še dejala ministrica. Naloge ALOU-ja kot generatorja vizije in demokratizacije družbe so zato v prihodnje toliko bolj obvezujoče.

Maja Makovec Brenčič: Umetniškim akademijam se obetajo boljši časi
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je poudarila, da je bila ob svoji ustanovitvi v težkih povojnih časih Akademija upodabljajočih umetnosti spodbuden žarek vsem, ki so z umetnostjo in njenim raznovrstnim jezikom želeli upodobiti in sporočati svoja videnja tako preteklega kot prihodnjega, predvsem pa svoje vizije drugačnosti. Napovedala je, da se umetniškim akademijam Univerze v Ljubljani vendarle obetajo boljši časi, saj bodo v prihodnjih dveh letih pospešili korake udejanjanja vizije sodobnih umetniških akademij v novih ali vsaj preoblikovanih prostorih, na katere čakajo že več kot desetletje.

Dekan ALUO-ja Boštjan Botas Kenda je poudaril, da so obletnice vedno priložnost za pogled nazaj in premislek, kaj je tisto, kar bi bilo treba izboljšati v prihodnje. Kot pravi, želijo ob praznovanju poudariti, da si lahko le s prepletenim načinom delovanja zagotovijo uspešno prihodnost, v kateri bodo še naprej razvijali svojo ustanovo in stroke, ki jih zastopajo skozi izobraževalne procese.

Slavnostni govornik slovesnosti je bil zaslužni profesor Tomaž Brejc, eden izmed nekdanjih dekanov, dolgoletni profesor umetnostne zgodovine in teorije, ki je podal pregled razvoja akademije in razvoja likovne umetnosti znotraj akademije. Izredna profesorica na ALUO-ju Nadja Zgonik pa je predstavila razstavi Zakladi Ljubljanske grafične šole in Zakladi iz likovne zbirke ALUO, ki so ju ob tej priložnosti odprli v prostorih rektorata Univerze v Ljubljani.

Na prireditvi v zbornični dvorani Univerze v Ljubljani so tudi podelili priznanja nekdanjim dekanom za njihov prispevek k delovanju ALUO-ja.