Še pred nekaj dnevi je uradna spletna stran Boba Dylana omenjala, da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, zdaj pa tega zapisa na strani ni več. Foto: EPA
Še pred nekaj dnevi je uradna spletna stran Boba Dylana omenjala, da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, zdaj pa tega zapisa na strani ni več. Foto: EPA
Per Wastberg
Ogorčeni pisatelj Per Wastberg je član Švedske kraljeve akademije od leta 1997. Foto: EPA

Ta svoja opažanja je Per Wastberg (1933) izrazil v petek za švedsko javno televizijo SVT, akademija pa je že v tem tednu sporočila, da jim ni uspelo stopiti v stik z lavreatom in da se zdaj tudi ne trudijo več.

Švedski pisatelj je za televizijo ogorčeno dejal, da gre za položaj, s katerim se akademija v preteklosti še ni srečala, se je pa že zgodilo, da je kateri izmed nobelovcev nagrado zavrnil. Med temi je nemara najbolj znan Jean-Paul Sartre, ki je to storil leta 1964.

Akademija je sporočila, da z Dylanom torej ne bo več skušala vzpostaviti stika. Stalna sekretarka akademije Sara Danius je pojasnila, da so od njegovih sodelavcev prejeli vljudne odgovore, ki pa niso razjasnili, ali bo kantavtor nagrado sprejel oziroma ali se bo udeležil podelitve nagrade, poroča BBC.


Ne poskušajte me spreminjati …

Dylan se je po četrtkovi razglasitvi Nobelove nagrade za književnost zavil v molk. Tistega dne je koncertiral v Las Vegasu, kjer je s svojim prepoznavnim raskavim glasom izvajal svoje pesmi in ignoriral ovacije občinstva in njihove vzklike "nobelovec!". Koncert je sklenil s skladbo Franka Sinatre Why Try To Change Me Now?.

Podelitev bo tako kot vsako leto potekala v Stockholmu 10. decembra, se pravi na obletnico smrti izumitelja in filantropa Alfreda Nobela.