Japonska se je zdela kot varna in neproblematična izbira za gostiteljico olimpijskih iger - zlasti po precej spornejših igrah v Sočiju, Riu de Janeiru, deloma pa tudi korejskem Pjongčangu, a zadnji meseci so bili za organizatorje kar neprijetni. Že konec julija so zaradi spora okoli stroškov opustili načrt za novi olimpijski stadion, zaradi zamude pa zdaj novi (na sliki) ne bo pripravljen za svetovni pokal v ragbiju leta 2019. Foto: Reuters
Japonska se je zdela kot varna in neproblematična izbira za gostiteljico olimpijskih iger - zlasti po precej spornejših igrah v Sočiju, Riu de Janeiru, deloma pa tudi korejskem Pjongčangu, a zadnji meseci so bili za organizatorje kar neprijetni. Že konec julija so zaradi spora okoli stroškov opustili načrt za novi olimpijski stadion, zaradi zamude pa zdaj novi (na sliki) ne bo pripravljen za svetovni pokal v ragbiju leta 2019. Foto: Reuters
Načrt za novi olimpijski stadion upošteva okoliščine - predvsem to, da mora biti dokončan v štirih letih in pol. Foto: Reuters
Nekatere je motila ekstravagantna futuristična oblika (zdaj že zavrženega) stadiona Zahe Hadid, ki so ga primerjali kar z želvo, kolesarsko čelado ali vesoljsko ladjo. Foto: Zaha Hadid Architects

Novi stadion, ki ga je oblikoval japonski arhitekt Kengo Kuma, bo stal 153 milijard jenov (1,26 milijarde dolarjev); v to številko je všteto oblikovanje, gradnja in vzdrževanje. Načrt, ki so se mu morali Japonci pred meseci odpovedati, bi stal 2,1 milijarde dolarjev, kar pomeni, da bi bil najdražji stadion v zgodovini, če bi ga dejansko zgradili.


Kuma si je strukturo zamislil kot kombinacijo lesa in jekla, jo pokril z razmeroma ravno streho z grmičevjem po zunanjih robovih, kar spominja na tradicionalno zasnovo templjev. Visok bo petdeset metrov, tekaška steza in zelenica pa bosta pod ravnijo tal.

"To je čudovit načrt, ki združuje osnovno vizijo z novim gradbenim načrtom, proračunom in časovnim okvirom, ki je na voljo," je japonski premier Šinzo Abe poudaril ob razkritju novega uradnega arhitekta; prav tako naj bi bila dejavnik pri izbiri "japonskost" predlaganega načrta. (Mimogrede, komentatorji na japonskih družbenih omrežjih so novi dizajn že krstili za "hamburger".)

Z objavo se je organizatorjem, ki so morali načrtovanje vrniti v izhodiščno fazo manj kot pet let pred začetkom olimpijskih iger, odvalil kamen od srca. Ko se je izkazalo, da se prvotnega načrta ne bo dalo realizirati, je moralo lokacijo zamenjati tudi svetovno prvenstvo v ragbiju, ki ga bo Tokio gostil leta 2019, pojavljali pa so se tudi dvomi, ali bo Japonska sploh sposobna dela dokončati do OI.

Težave se kopičijo
Za piko na i je organizatorjem življenje zagrenil še plagiatorski škandal v zvezi z logotipom za prireditev, prejšnji mesec pa je preiskava razkrila še podkupovanja in skrivne dogovore v procesu selekcije.


Gradnjo novega stadiona bo izpeljala korporacija Taisei. Arhitekt Kengo Kuma, čigar stvaritve zaznamuje tradicionalna japonska estetika, je oblikoval tudi gledališče kabukija v Tokiu, ki je bilo leta 2013 v celoti prenovljeno.

Izbrani načrt je po besedah organizatorjev sicer menda le za las prehitel drugouvrščeni predlog, ki ga je predlagal prav tako slavni arhitekt Tojo Ito. Kumov načrt je bil na koncu izbran zato, ker se bolj ozira na varovanje okolja in pušča okno, za še dodatno krčenje časa gradnje.

Nejevoljna Zaha Hadid ne okoliši
Prejšnji načrt Zahe Hadid je bil jabolko spora predvsem zaradi svojih nerazumnih dimenzij in stroškov. Kolegi iz stroke niso ravno z odprtimi rokami sprejeli britankinega koncepta: nekateri so brez dlake na jeziku komentirali, da je stavba, ki bi sprejela 80 tisoč gledalcev, "pošastna nakaza", ki bi izstopala samo zato, ker bi se tako zelo bila z okolico.

Avtorica je sicer japonsko odločitev, da bodo od projekta odstopili, opisala kot "šokantno" in pribila, da pri tem ni šlo za oblikovanje ali proračun. "V resnici so bili dve leti našega trdega dela in številni predlogi za varčevanje danes potrjeni - med originalno shemo stadiona in konfiguracijo, ki je bila razkrita zdaj, so neverjetne podobnosti," je komentirala za Associated Press in neposredno obtožila japonske oblasti, da so "s podporo nekaterih predstavnikov naše stroke na Japonskem spletkarile, da se je nad projektom spustila zavesa".

Arhitekt Richard Rogers, ki je bil član komisije, ki je izbrala dizajn Hadidove, prav tako komentira, da so se Japonci odločili za stadion slabše kakovosti, kar bo po njegovem mnenju škodilo njihovi kredibilnosti.