Preklicali so zaprtje in selitev vseh treh enot knjižnice na Rotovškem trgu, in sicer Knjižnice Rotovž in Čitalnice, ki so ju napovedali za 16. avgust, ter Pionirske knjižnice Rotovž, katere zaprtje je bilo predvideno za 12. september. Foto: BoBo
Preklicali so zaprtje in selitev vseh treh enot knjižnice na Rotovškem trgu, in sicer Knjižnice Rotovž in Čitalnice, ki so ju napovedali za 16. avgust, ter Pionirske knjižnice Rotovž, katere zaprtje je bilo predvideno za 12. september. Foto: BoBo
Knjižnica Maribor
Po pridobitvi gradbenega dovoljenja sta potrebna še dva meseca za izvedbo razpisa za izvajalca del, takoj zatem pa bi lahko začeli gradnjo. Foto: Atelier Arhitekti

Obenem še vedno računajo, da bodo gradbeno dovoljenje dobili do konca tega meseca, saj so sicer pod vprašanjem sredstva, ki jih je za ta projekt obljubila država.

Zaplet s soglasji "sosedov"
Zahteva za gradbeno dovoljenje za prvo fazo projekta, ki zajema izkop in zavarovanje gradbene jame, je bila vložena konec marca. Projektna pisarna mestne občine, ki vodi investicijo, je v zadnjih tednih pridobivala soglasja k pogodbam o začasni služnosti z lastniki sosednjih parcel, saj projekt predvideva varovanje gradbene jame na način sidranja pod objekti, ki obkrožajo Rotovški trg. A za eno izmed parcel podpis pogodb ni uspel v celoti, zato gradbeno dovoljenje še ni izdano.

Kot je v ponedeljek ob robu seje mestnega sveta povedala direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner, so služnostne pogodbe podpisali z 80 odstotki lastnikov, izjema sta le dva. "V enem primeru bo zelo težko, saj je lastnik menda pokojen in nimamo naslova ne dedičev ne njega osebno," je povedala.

Če bodo pristojne oblasti za izdajo gradbenega dovoljenja vztrajale pri pridobitvi soglasja vseh okoliških lastnikov, občini po besedah Simonič Steinerjeve ne preostane drugega, kot da najde dediče ali pa spremeni projektno dokumentacijo. "To pa spet pomeni dodaten čas in določena sredstva," je dejala.

Ura tiktaka
Kljub zapletu še vedno pričakujejo, da bo gradbeno dovoljenje izdano do konca tega meseca. "Dejansko se nam mudi zaradi sredstev ministrstva za kulturo. Zagotovilo imamo, da bodo še počakali, a v nedogled zagotovo ne," je poudarila direktorica.

Vlada je konec januarja sprejela sklep, po katerem bo zagotovila do deset milijonov evrov za sofinanciranje gradnje Mariborske knjižnice in ureditve Rotovškega trg. Pogoj za to je, da mariborska občina pravočasno zagotovi potrebno projektno in gradbeno dokumentacijo. Prvi rok za to je postavila do konca letošnjega marca.

Vrednost celotne investicije se po sprejetem investicijskem programu ocenjuje na 21,9 milijona evrov.

Zaradi težav s pridobivanjem gradbenega dovoljenja so za zdaj preklicali predvideno selitev enote Rotovž in tamkajšnje čitalnice. Selitev v bližnji Andreanum je bila sprva napovedana za sredino avgusta in septembra, po novem pa bodo z njo počakali do pridobitve gradbenega dovoljenja.