Španske stopnice je bilo treba tako mehansko kot kemično očistiti, na nekaterih mestih pa so dodali nove kose kamna. Foto: EPA
Španske stopnice je bilo treba tako mehansko kot kemično očistiti, na nekaterih mestih pa so dodali nove kose kamna. Foto: EPA
Obnovljene Španske stopnice v Rimu

Prizorišče enega najslavnejših postankov za sladoled v zgodovini filma - govorimo seveda o romantični komediji Rimske počitnice - je bilo zaprto od lanskega oktobra; v tem času so tehniki slavne stopnice obnovili ter jih mehansko in kemično očistili.

Stopnišče iz travertina in marmorja, ki se od Piazze di Spagna vzpenja proti cerkvi Trinita dei Monti v srcu starega središča Rima in šteje 144 stopnic, je finančno pomagal obnoviti sloviti italijanski draguljar Bulgar - podjetje je v ta namen doniralo milijon in pol evrov.

V Italiji je zdaj že uveljavljena praksa, da zasebna podjetja financirajo obnove zgodovinskih lokacij in jih tako rešujejo pred kolapsom. Recesija je namreč drastično zmanjšala dotok javnih sredstev, ki so bila namenjena za vzdrževanje vseh znamenitosti Rima. Le lučaj od Piazze di Spagna denimo izdelovalec čevljev Tod's plačuje obnovo Koloseja, Fendi je bil "zadolžen" za restavracijo fontane Trevi, ki je prav tako že končana, Renzo Rosso (lastnik podjetja Diesel) pa bo imel zasluge za osvežitev beneškega mostu Rialto.

Španske stopnice - v italijanščini "uradno" nosijo ime Scalinata di Trinita dei Monti - je bilo prvič treba popravljati že leta 1726, le dve leti po tem, ko so bile dokončane; tako močno jih je menda poškodoval dež.

Nenehen pretok turistov, ki na stopnicah radi posedajo (in posnamejo kak selfi), je znova zlizal kamen, ki je bil nazadnje obnovljen leta 1995. Kamnite površine so kazili temni madeži, na posameznih mestih so se pojavile razpoke in v njih plevel, stopnice pa so tudi vse bolj drsele, je mestna občina v času pred obnovo zapisala v obvestilu za javnost. Obnoviti je bilo treba tudi luči, ki stopnice osvetljujejo ponoči.

Stopnice so za ljudi
Rimska županja Virginia Raggi je na slavnostnem odprtju med drugim povedala, da imajo policisti odslej navodilo, naj "pozorneje" spremljajo obnašanje ljudi na stopnicah: ljudem ne bodo smeli pustiti, da "se tam utaborijo". "Pomembno se mi zdi, da ljudem pustimo uporabljati to dediščino, in jim obenem damo občutek, da so zanjo odgovorni."

Pravnuk ustanovitelja slavne draguljarne, Paolo Bulgari, je namreč pred kratkim marsikoga razburil s svojim predlogom, da bi bilo prenovljene stopnice še najbolje ograditi in tako dragoceno prenovo zavarovati pred "barbari", ki so v preteklosti na stopnicah puščali žvečilne gumije ter madeže kave in vina.

Obnovljene Španske stopnice v Rimu