Odvetniki Romana Polanskega želijo preprečiti izročitev režiserja sodnemu sistemu Združenih držav Amerike. Foto: Reuters
Odvetniki Romana Polanskega želijo preprečiti izročitev režiserja sodnemu sistemu Združenih držav Amerike. Foto: Reuters
Polanskega so aretirali med filmskim festivalom v Zürichu in ga pridržali v tamkajšnjem okrožnem zaporu. Foto: EPA

Kot poroča Los Angeles Times, naj bi Polanski s Samantho Geimer leta 1993 sklenil tajni sporazum o zunajsodni poravnavi, a ni jasno, če ji je dejansko že plačal obljubljeno vsoto. Sodeč po sodnih zapisih iz avgusta 1996 naj bi bil režiser Geimerjevi še vedno dolžan 604.416 dolarjev.

Po 30 letih vendarle v zapor?
Kot je znano, je bil zdaj 76-letni Polanski prejšnji konec tedna aretiran v Švici po ameriškem sodnem nalogu. Njegovi odvetniki napovedujejo, da se bo uprl izročitvi ZDA, saj ga tam čaka morebitna zaporna kazen. Poljski režiser z judovskimi koreninami je pred 30 leti namreč priznal, da je imel (v stanovanju Jacka Nicholsona, ki je igral v njegovem takrat najnovejšem filmu Kitajska četrt) spolne odnose s 13-letnim dekletom, ki jo je najel za fotografiranje, nato pa ji dajal mamila.

Obtožnica je uvodoma zajemala šest točk in grozil mu je dosmrtni zapor, vendar je nato nezakonit spolni odnos z mladoletnico priznal, zato so mu preostalih pet točk obtožnice izbrisali. A tudi samo za to točko obtožnice mu je grozila kazen do 50 let zapora, čeprav so tožilci pozneje razložili, da je običajna kazen v takšnih primerih največ do tri leta zapora.

Polanski, ki je ves čas vztrajal, da je bilo dekle spolno izkušeno in da je v odnose privolilo, je 42 dni preživel na opazovanju v psihiatrični bolnišnici, nato pa še pred izrekom obsodbe pobegnil iz države. V ZDA se od takrat ni vrnil.

Tudi žrtev na strani Polanskega
V centru za pridržanje v Zürichu, kjer je nastanjen zdaj, je podal pritožbo zaradi aretacije, ki je bila izvedena na podlagi mednarodne tiralice. Švicarsko sodišče je potrdilo, da je pritožbo Polanskega, ki sicer čaka na izročitev ZDA, prejelo, odločitev glede nje pa pričakujejo v prihodnjih tednih. Režiser si je tudi že poiskal odvetnika v Švici, medtem pa je njegov odvetnik v Franciji tudi že zatrdil, da se bo do konca bojeval proti izročitvi svoje stranke ZDA.

Odvetniki Polanskega so letos že poskušali doseči konec primera brez izrečene sodbe, saj naj bi se na prvem sojenju leta 1977 zgodile napake. Zanimivo pa je, da celo žrtev spada med tiste, ki se zavzemajo za razveljavitev obsodbe.