Izbor petih filmov bo predstavil raznolikost in bogastvo držav partneric Belgije, Egipta, Francije, Slovenije in Švice, pa tudi dinamičnost filmskega ustvarjanja v francoskem jeziku. Foto: BoBo
Izbor petih filmov bo predstavil raznolikost in bogastvo držav partneric Belgije, Egipta, Francije, Slovenije in Švice, pa tudi dinamičnost filmskega ustvarjanja v francoskem jeziku. Foto: BoBo

V Slovenski kinoteki bo danes in v sredo potekal Frankofonski filmski festival. V sklopu festivala, namenjenega počastitvi meseca frankofonije, se bodo poleg slovenskega filma Vlada Škafarja Oča javnosti predstavili še štirje režiserji iz francosko govorečih držav - Belgije, Egipta, Francije in Švice.

Festival frankofonskega filma bo ob 17.00 uvedel film Mala spalnica režiserk Stephanie Chuat in Veronique Reymond. V sklopu dvodnevnega festivala pa bodo predvajali še Škafarjev film Oča, Dobro vilo Dominique Abel, Fione Gordon in Bruna Remyja, Ena: Nič Kamla Abou Zekrija ter Poroko v troje režiserja Jacquesa Doillona.

Slovenija praznuje dneve frankofonije
Dneve frankofonije marca vsako leto praznujejo članice Mednarodne organizacije za frankofonijo (OIF), ki je bila uradno ustanovljena 20. marca 1970. Danes združuje 75 držav, od katerih ima 19 držav, med njim tudi Slovenija, status opazovalke.

Cilj organizacije so promocija francoskega jezika, kulturne in jezikovne raznolikosti, miru, demokracije in človekovih pravic, izobraževanja ter pravice do izobraževanja in raziskovanja, kakor tudi promocija trajnostnega razvoja, so sporočili s Francoskega inštituta Charles Nodier, ki je festival pripravil v sodelovanju z veleposlaništvi Belgije, Egipta, Francije in Švice ter ministrstvom za zunanje zadeve. Njegov pokrovitelj je minister Karl Erjavec.

Dneve frankofonije že nekaj let praznujemo tudi v Sloveniji. Najbolj poznana sta festivala v Celju in Kranju, od prejšnjega leta pa tudi v Ljubljani, ko so v sklopu večera na temo stvarnosti frankofonega sveta organizirali koncert švicarskega pevca. Letos jih bodo počastili s kinematografijo.