Svet se spominja glasbenika, ki je po mnenju mnogih s svojo mešanico rock 'n' rolla, bluesa in countryja v 50. letih postavil nove temelje popularni glasbi. Foto:
Svet se spominja glasbenika, ki je po mnenju mnogih s svojo mešanico rock 'n' rolla, bluesa in countryja v 50. letih postavil nove temelje popularni glasbi. Foto:
Elvis se je rad obdajal z velikimi avtomobili in lepimi ženskami.
Elvis Presley
Presley je postal znan tudi po svojih plesnih gibih.
30 let od smrti Elvisa Presleyja

Glasbeni svet je tako izgubil kralja rock'n'rolla, ki še danes osvaja s skladbami, kot so Love Me Tender, Blue Suede Shoes, It's Now Or Never in Tutti Frutti. Kar 149 njegovih skladb se je doslej pojavilo na ameriški lestvici Billboardovih 100, od tega se jih je 40 prerinilo med prvo deseterico, 18 pa jih je zasedlo prvo mesto.

Vendar pa Elvisovo otroštvo še zdaleč ni bilo tako zvedzniško kot njegova odrasla leta. Deček Elvis Aaron Presley se je rodil 8. januarja leta 1935 v Tupelu v Misisipiju. Odraščal je kot edinec in bil zelo navezan na svojo mater Gladys Love Smith. Zaradi njegovega tihega in drugačnega značaja pa so ga sošolci radi zmerjali in ustrahovali.

Vse se je začelo s Heartbreak Hotelom
Njegova družina je živela v precejšnji revščini, zato se je se v iskanju boljšega življenja vseskozi selila. Ko je bil Elvis star 13 let so tako prišli v Memphis, kjer se je izšolal za električarja, ves čas pa je nastopal tudi v tamkajšnjih barih. Leta 1954 je posnel svojo prvo skladbo That's All Right Mama, vendar pa je bila pesem Heartbreak Hotel tista, ki mu je leta 1956 prinesla prvo slavo. V prvem tednu je bila skladba prodana v 1,5 milijona izvodih in zvezda je bila rojena.

Med ekstazo in zgražanjem
Med letoma 1957 in 1967 je Elvis izstopil iz okvirov čistega rock'n'rolla, svojo glasbo pa premešal z elementi countryja, rhythma in bluesa, gospela, popa in balad. Če je njegovo značilno miganje z boki in tresenje nog spravljalo v ekstazo dekleta po vsem svetu, je prav to obnašanje povzročalo zgražanje zlasti pri bolj odraslem občinstvu, Elvisov nastop pa so označili za vulgaren in obscen.

Zvedznik je v svoji karieri posnel tudi 31 filmov, v katerih sicer ni prepričal filmskih kritikov, a je kljub temu postal eden najbolje plačanih igralcev tistega časa. Igral je predvsem v muzikalih, ki so v ospredje postavljali njegovo glasbeno nadarjenost. Še danes je tako Elvisa mogoče spremljati v filmih, kot so Jailhouse Rock, King Creole in Elvis on Tour.

30 let od uspešnega bega pred paparaci?
Zandje obdobje njegovega življenja je zaznamovala predvsem smrt matere in ločitve od žene, zato je glasbenik trpel za depresijami. Na oder je zadnjič stopil leta 1976 v Las Vegasu, leto kasneje pa je umrl za posedicami srčnega napada, ki ga je spodbudilo dolgoletno uživanje pomirjeval in amfetaminov. Vendar pa se mnogi vse do danes ne morejso sprijazniti z njegovo smrtjo, zato so prepričani, da Kralj še vedno živi. Menijo namreč, da je zvedznik zgolj zaigral svojo smrt, saj ni več prenesel evforije in zvedzništva, ki je spremljala njegovo kariero, zato se je odločil umakniti v osamo. Nekateri menijo, da naj bi do nejgove prave smrti prišlo šele leta 1990, do tistega leta pa sta celo časopisa Weekly World News in The Sun redno objavljala razne članke, ki so namigovali na to, da Elvis še vedno živi.

30 let od smrti Elvisa Presleyja