Stavkajoči so obesili na pročelje stavbe ljubljanske filharmonije napis:
Stavkajoči so obesili na pročelje stavbe ljubljanske filharmonije napis: "Stavkamo, prisluhnite nam!" Foto: BoBo
Slovenska filharmonija
Ob glasovanju o stavki so predstavniki zaposlenih prejeli direktorjev dopis, v katerem jih poziva, naj stavke ne izvedejo, in grozi s škodo, ki naj bi jo povzročili. Kot zatrjujejo, so podobne grožnje predstavniki zaposlenih doživljali na seji sveta 29. novembra od predsednika sveta in odvetnika Dušana Korošca, ki naj bi zastopal SF. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Uroš Lajovic
Uroš Lajovic pravi, da namerava vztrajati do konca svojega mandata. Kako bodo problem rešili, še ne more reči, vendar od njega ne more kar tako odstopiti. Foto: BoBo
Damjan Damjanovič
To je le prva faza stavkovnih zahtev, v naslednji si želijo tudi drugo vodstvo SF-ja oziroma novega direktorja. Foto: BoBo
Stavka v Slovenski filharmoniji

Stavka se bo začela ob 19.00, ko jo bo uvedla novinarska konferenca, do konca vaje, se pravi do 21.30. Kako točno bo vse potekalo, je po besedah predsednice stavkovnega odbora Marine Kopše težko napovedati. Tudi za prihodnje koncerte še ni dokončnih odgovorov.

Na četrtkovih pogajanjih je bilo slišati, da večina članov orkestra ne želi več sodelovati s šefom dirigentom Urošem Lajovcem, zato pričakujejo, da bo direktor Damjan Damjanovič poiskal nadomestnega dirigenta. Njihova prva zahteva je, kot je povedala Marina Kopše, da naj razrešijo šefa dirigenta Lajovca. Na glasovanju, na katerem je sodelovalo 90 od 96 zaposlenih v orkestru, se jih je 75 izreklo, da ne želijo več sodelovati z njim. Po njenih besedah rezultati glasovanja izpodbijajo Lajovčeve besede, da so razmere dobre in da njegovega dela ne podpira le nekaj posameznikov.

"Maestra Lajovca je nastavil na mesto šefa dirigenta direktor Damjanovič brez posvetovanja in soglasja orkestra, kar je v nasprotju s povsod po svetu uveljavljeno in uspešno prakso, ki dirigentu podeli legitimnost izbire in je predpogoj za njegovo uspešno delovanje. Na enak način je nastavil prejšnja dirigenta (Villaume, Wilson)," so v stavkovnem odboru med drugim zapisali pred stavko. "Pred imenovanjem Lajovca smo člani orkestra direktorja opozarjali na naše dvome o uspešnosti sodelovanja z njim, vendar naših opozoril ni upošteval, je pa izjavil, da bo morebitne težave reševal," so še zapisali.

Pišejo še, da so nesporazumi in konfliktni odnosi Lajovca z orkestrom, ki so sicer pogost pojav in posledica njegovega načina dela, dosegli vrhunec v drugi polovici oktobra, "ko je Lajovic izrekel več žaljivk na račun glasbenikov in med vajo osebno obračunaval s članom orkestra. To je pripeljalo do prekinitve vaje."

Lajovic namerava vztrajati do konca mandata
Lajovic je za sobotno Delo dejal, da namerava vztrajati do konca svojega mandata. Kako bodo problem rešili, še ne more reči, vendar od njega ne more kar tako odstopiti. "Obstajajo rešitve sistemskega značaja, ki bodo ta problem morda rešile," je povedal.

Kot so zapisali v izjavi stavkovnega odbora, izjave direktorja Damjanoviča in Lajovca, ki v medijih izjavljata, da je celoten zaplet plod ozkih interesov posameznikov, zavračajo kot neutemeljene, žaljive in pritlehne ter jih doživljajo kot skrajno nizkoten in strahopeten napad na predstavnike zaposlenih, zlasti, ker prihajajo s pozicije moči. "Vsi, ki smo zadolženi za razrešitev konflikta med orkestrom in vodstvom Slovenske filharmonije, smo namreč zakonito izvoljeni predstavniki zaposlenih in pri svojih odločitvah upoštevamo izključno na tajnih glasovanjih jasno in nedvoumno izražen interes večine članov orkestra, ta pa v konkretnem primeru znaša 83 odstotkov."

Kot so še zapisali v izjavi za javnost, obžalujejo, da so se"morali zaposleni v Orkestru Slovenske filharmonije zateči k tako skrajnemu ukrepu, kot je opozorilna stavka, vendar je bila to edina možnost, da prisilijo vodstvo k dialogu in reševanju težav. "Povsem očitno je, da je za nastalo krizo v Slovenski filharmoniji in nadaljnje poglabljanje le-te najbolj odgovoren njen direktor Damjan Damjanovič. Zato ga pozivamo, da takoj začne postopke za sporazumno prekinitev pogodbe z Lajovcem in na ta način prepreči ne le morebitno materialno, temveč tudi nematerialno škodo," so sklenili.

"Nadomestni dirigent se lahko najde čez noč"
Glede koncertov, na katerih naj bi dirigiral Lajovic, je predsednica stavkovnega odbora dejala, da lahko direktor najde nadomestnega dirigenta, kar se da, kot je poudarila, narediti tudi čez noč. To je le prva faza stavkovnih zahtev, v naslednji si želijo tudi drugo vodstvo SF-ja oziroma novega direktorja.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali predstavniki stavkovnega odbora in sindikatov. Podporo stavkajočim sta že prejšnji teden izrekla sindikata Sviz in Glosa.

Stavka v Slovenski filharmoniji