Vsestranski glasbenik in profesor na akademiji Ali Dermelj je igral na violino izdelovalca Andreasa Amatija iz leta 1720. Foto: Arhiv Slovenske filharmonije
Vsestranski glasbenik in profesor na akademiji Ali Dermelj je igral na violino izdelovalca Andreasa Amatija iz leta 1720. Foto: Arhiv Slovenske filharmonije

V Slovenski filharmoniji je Dermelj deloval kar tri desetletja in vsa ta leta v posebne dnevnike skrbno zapisoval vse podrobnosti in napotke za člane orkestra. Na akademiji za glasbo je veljal za odličnega pedagoga, ki je zasnoval tudi študijski program za violo, sicer pa je imel izjemen smisel za komorno muziciranje in je nastopal v številnih zasedbah.

Na akademiji in v zdraviliščih
V oddaji Opus bodo spregovorili njegovi nekdanji študenti na Akademiji za glasbo v Ljubljani, skladatelji, dirigenti, glasbeniki in sorodniki, ki se ga spominjajo kot izjemne in vsestranske glasbene osebnosti. S kamero smo se sprehodili tudi po zdraviliščih in letoviščih, kot so Bled, Dobrna in Rogaška Slatina, kjer je Dermelj vsako poletje muziciral in dirigiral zdraviliškim orkestrom.

Albert "Ali" Dermelj je mesto koncertnega mojstra v novi Slovenski filharmoniji prevzel leta 1948 in jo dejavno vodil do leta 1962 ter z njo sodeloval do leta 1978. Bil je profesor na akademiji za glasbo, deloval je v komornih zasedbah Ljubljanski komorni trio in Ljubljanski godalni kvartet, v duetu s pianistom Marijanom Lipovškom, sodeloval je tudi v Adamičevem Plesnem orkestru in ansamblu Slovenski solisti. Med drugim je prejel Betettovo nagrado in odlikovanje red dela z zlatim vencem. Več o profesorju Albertu Dremlju bomo pisali 21. junija, ko bo minilo sto let od njegovega rojstva.